2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 30. juuli 2022

Nevermoor. Morrigan Crow' Tuleproovid

Raamat: Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow (Nevermoor #1) by Jessica Townsend, tõlge Hels Hindrikson (2018) ER, RR, A Hinne: B+ Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/42732292-morrigan-crow-tuleproovid               

Morrigan Crow on ära neetud. Kuna ta sündis Loojakul, mis on sündimiseks kõige õnnetum päev, süüdistatakse teda kõikides kohalikes õnnetustes, alustades rahetormidest ja lõpetades südamerabandustega. Mis kõige hullem: needus tähendab, et Morrigan on määratud oma üheteistkümnenda sünnipäeva keskööl surema.

Kuid samal ajal, kui Morrigan oma saatust ootab, ilmub välja Jupiter Northi nimeline kentsakas ja silmatorkav mees. Ta viib mustast suitsust koerte ja püssidega varjuratsanike eest põgenedes tüdruku turvalisse kohta – salajasse, imepärasesse Nevermoori.

Just siis avastab Morrigan, et Jupiter on valinud ta võistlema koha eest linna kõige tähtsamas organisatsioonis: Vunderlaste Seltsis. Sinna pääsemiseks peab ta läbi tegema neli rasket ja ohtlikku tuleproovi, võisteldes sadade teiste lastega, kellest igaühel on ette näidata erakordne anne, mis neid teistest eristab – erakordne anne, mida Morriganil tema enda meelest kohe kindlasti ei ole. Selleks, et turvalisse Nevermoori igaveseks jääda, peab Morrigan leidma viisi, kuidas tuleproove läbida. Vastasel juhul peab ta linnast lahkuma ja oma surmava saatusega lõplikult silmitsi seisma.

Children, Fantasy, Magic 


Morrigan Crow, tüdruk, kes on ühes maailmas neetud, teises illegaal ja haruldane olend, on selle sarja peategelane. Sarja esimeses osas saame teada sellest kust Morrigan tuleb, milline oli tema elu enne Loojakut, mis juhtub Loojakul ja siis jõuame Newermoori. Newermooris tutvume Deukalioni hotelli ja sealsete asukatega. Järgneb terve aasta tuleproove ja Morrigani kohandumist tema uue eluga. 

Nevermoori tõi Morrigani Jupiter North, ekstsentriline ja kõikide poolt vajatud Tunnistaja. Jupiter valetas natuke, väänas tiba seadusi, hoidis paari saladust ja lasi Morriganis tõestada, et ta on täieõiguslik vunderlaste seltsi liige, enne kui ta paljastas, kes Morrigan tegelikult on.


Kuid Morrigani tahab endale selliks ka Ezra Squall, salapärane hall kuju, kes ilmub välja kõige ootamatumates kohatdes, alati kui Morrigan on üksi, ning kui lõpuks on ka Morrigan teada saanud, kes ta on, näitab Squall oma tõelist nägu.


See maailm, Nevermoore ja sealsed elanikud ning Vuntsel, see kõik on nii põnev. Tõsi, siin on kohti ja juhtumisi ja tegelasi, mis võivad meelde tuletada mõnda teist tuntud lasteraamatut, kuid milline raamat seda ei teeks, see ei häiri ja et tee ka seda lugu sugugi halvemaks või igavamaks. Ning siin on ka minu jaoks oma plussid, mis teevad selle loo paremaks kui teised samasugused. 

Morrigan on noor nõiahakatis, kelle elu kuni siiani pole just kiita, ning tal on sellest traumad, mis saadavad teda ilmselt kogu tema elu, kuid see kõik pole teda muutnud kalgiks ja kiuslikuks, ning ta ei arva, et tema on ainus kes suudab maailma päästa “Kurja” käest. Morrigan ei hoia mõttetult saladusi, kui midagi imeliku toimub, siis ta räägib sellest teda ümbritsevatele täiskasvanutele, kes ei alaväärista teda ega pea tema juttu väljamõeldiseks vaid võtavad teda tõsiselt. Autor pole Morriganist teinud ka mässajat vaid mässamise pärast. 


Esimene Morrigani raamat laob korraliku aluse kõigele tulevale ja samas on siia peidetud ka mõningad viited tulevale. Äge raamat kõigile, kellele meeldivad maagia, draakonid, väljakutsed, sõprus ning natuke segased kujud, kes teevad maailma värvilisemaks :).


P.S. kas te olete näinud, millisesse kooli läheb Adams Perekonna Wednesday? :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar