2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 31. juuli 2022

Vundersepp. Morrigan Crow' kutsumus

Raamat: Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow (Nevermoor #2) by Jessica Townsend, tõlge Hels Hindrikson (2019) ER, RR, A Hinne: B+ Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/46150917-vundersepp          

Morrigan Crow on pääsenud surmava needuse käest, leidnud uue kodu imetabases Nevermoori linnas ja liitunud vunderlaste seltsiga. Seal lubatakse talle kaitset, sõprust ja kuuluvustunnet kogu eluks, kuid Morrigan ei saa loodetud vastuvõtu osaliseks. Lisaks on ta avastanud, et tal on kummaline võluvõime. Aga kas tema ainulaadne anne osutub õnnistuseks või järjekordseks needuseks?

Morrigan on haruldane Vundersepp, kuid selmet aidata tal oma võimega harjuda, näib selts tahtvat, et ta suruks oma salapärast võimet iga hinna eest alla. Asja teeb veel hullemaks see, et Nevermoori linn on kiiresti muutumas ohutust paigast ohtlikuks. Seltsiliikmed kaovad, keegi šantažeerib Morrigani uusi sõpru, keerates neid üksteise vastu üles, ning Ezra Squall, kõige kurjem inimene, kes on iial elanud, on võtnud kindlaks nõuks Morrigan seltsist minema meelitada lubadusega õpetada teda kasutama vunderit, mis teda kutsub, ja sellele on aina raskem vastu panna …

Kas Morrigani unistus pääseda äraneetud elust sai otsa enne, kui see jõudis päriselt teoks saada?

Fantasy, Magic, Children


Morrigan on Vundersepp ja tal algab esimene aasta Vunselis.

Tal on kaheksa õve, 919. üksus. Nad on erinevates peredest, erineva taustaga, erineva kunstiga, ning nad ei usalda Morrigani, sest Vundersepp on nende jaoks õudusjuttude tegelane, keda ei tohi usaldada, kes on julm, kes on valmis iga hetk end ümbritsevaid ära kasutama, ning isegi tapma.

Kuid kas Morrigan on tõesti see kohutav olend, keda Ezra Squall talle näitas? Morrigan ei oska isegi mitte kõige väiksematki võluasja teha!

Ka kool ei võta teda vastu nii sõbralikult, kui ta arvas. Esialgu määratakse talle tunnid, kus ta õpib vaid kõiki neid koledusi, mida on teinud Vundersepad enne teda, kuid Jupiter lubab talle, et ta tõestab, et kõik Vunderseppade teod pole olnud vaid halvad.

Selle kõige kõrval toimub Nevermooris midagi imelikku - inimesed lähevad kaduma, ning kui Morrigan kogemata Koleturule satub, lähevad asjad veelgi imelikumaks. Kasuks ei tule ka see, et ühel eriliselt pingelisel hetkel purskab Morrigan suust tuld, nagu draakon. Taas kord tunneb ta end äraneetud lapsena, kellegina keda kõik väldivad ja seekord on neil selleks ka tõesti põhjust. Ning kõigele lisaks, peab tema üksus nende ühise saladuse jaoks tegema asju, mis pole kõige kergemad või meeldivamad.

Ka Squall pole loobunud mõttest, et Morriganist peaks saama tema sell, seega viib ta tüdruku kohtadesse ja õpetab talle asju, millest teised täiskasvanud ei räägi ja talle õpetada ei taha. See aga viib asjad välja selleni, et Morrigan päästab juhuslikult mõned tähtsad isikud ja paljastab kurjategija, kes tegutses nende kõigi nina all.


Ka Morrigani teine lugu hästi põnev. Lisaks kõigile nendele maagilistele olenditele ja erakordsetele juhtumitele, on siin väga hästi välja toodud sõpruse, usalduse ja avatud meele olemasolu tähtsus. Kuigi Vuntselis võib olla vanamoodsaid ja kõikjal tonte nägevaid tegelasi nii vanemate kui ka nooremate liikmete seas, on siin ka piisavalt neid, kes tervitavad võimalust, midagi uut teada saada. Ja paha ei pruugi alati olla see, keda esimesena kahtlustad, või siis äkki just nii see ongi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar