2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 12. september 2014

De Niro: A Biography

Raamat: De Niro: A Biography by Shawn Levy ( 28. Oktoober 2014)
Hinne: B
Kõik usuvad, et Robert De Niro on üks parimatest, kui isegi mitte parim, näitleja üleüldse. Tema osatäitmised, eriti tema karjääri esimese 20 aasta jooksul, olid käsiteldamatud. Ristiisa, Taxi Driver, Mean Streets, The Deer Hunter, Raging Bull – kõik nad võlusid kinokülastajaid – tema talent oli midagi sellist, mida kohtab kas väga harva või üldse mitte. Kuid De Nirost endast on väga vähe teada, ta on väga eraklik inimene, kelle avalikud esinemised on olnud tihtipeale kas kokutavad või siis imelikud. Tema avalikke esinemisi oli lausa valus vaadata, kui võrrelda neid tema kinolina tegelastega. Selles elegantses ning kaasahaaravas biograafias kirjeldab Shawn Levy neid erinevaid De Niro külgi – tema tegelaskujusid ja seda meest, püüdes mõista kuidas ta arenes näitlejaks, kes kasutab rolle, et peita oma tegelikku elu, ning kes küüd keeldub rollidest mis nõuaks sama sügavat tööd kui varem, ning eelistab rolle kus tal pole tal oma talenti pea üldse vaja kasutada.  

Alustades De Niro lapsepõlvest kunstnike lapsena (keda tihti kutsuti Bobby Milk (Piim) kuna ta jume oli väga valge) jõuame tema abieludeni ning eluni isana, restorani omanikuna ning heategijana ning loomulikult ta hiljutiste ekraani külastusteni. Levi on kirjutanud biograafia nagu novelli, kus peategelase sisemine võitlus viib ta näitlejameisterlikkuse tippudeni. Lisaks De Nirole on raamatus juttu ka paljusest teistest tähtsatest tegelaskujudest, kes on mõjutanud tema karjääri ja elu, nagu näiteks Martin Scorcese, Francis Ford Coppola, Meryl Streep, John Cazale ning paljud teised
Biography 

Kes siis ei tahaks lugeda Robert De Niro koha?

Kas te näiteks teadsite, et Robert De Niro isa nimi on samuti Robert De Niro ja ta on maalikunstnik/luuletaja?
Et ka ta ema oli kunstnik ja tegeles ka kinnisvara ostu/müügiga?

Kas te teadsite, et tal on 6 last (üks lapsendatud, kolm surogaatemadega, kaks tavaliselt)?

Et ta vanim poeg on kinnisvaramogul?

Et ta on mänginud filmis koos Gerard Depardieuga (1900/Novecento)?

Et ta on ühe filmi jaoks oma keha treeninud nii, et tal oli vaid 3% keharasvu ning teise filmi jaoks võttis ta nii palju juurde, et tal tekkisid tõsised probleemid liikumise ja hingamisega (Raging Bull ja Cape Fear)?

Et tema on Tribeca Filmifestivali taga ja ka TriBeCa Productions üks juhtidest?

Et kuulus restoran Nobu on tema oma ja välja kasvanud tema soovist tuua New Yorki hea sushi restoran?

Et tal on hotelle nii New Yorgis kui ka Las Vegases ja plaanitakse neid ehitada ka mujale maailmas?

Et sellel ajal kui meie nägime filmi Once Upon a Time in America pea täismõõdus (3 tundi) näidati ameeriklastele lühiversiooni (pea kaks tundi)? 

Need ja paljud muud huvitavad ja võib-olla mitte nii huvitavad faktid on siin raamatus kõik koos. Kuna De Niro ise on väga kidakeelne ajakirjandusega ning ei ole ka huvitatud oma eluloo kirjapanekust, on selle raamatu kirjutamisel ära kasutatud materjalid mille De Niro on annetanud Texase ülikoolile, ajakirjandust ning interviusid teda tundnud inimestega. 

See oli huvitav raamat, eriti neile kes teavad seda näitlejat, Robert De Nirot, teavad tema filme, kuid ei tea millist vaeva ta algaastatel nägi, et portreteerida oma kas väljamõeldud või päriselu tegelasi võimalikult reaalselt ja usutavalt. Huvitav on lugeda kuidas tema kaasaegsed on teda mõjutanud ja tema neid. Tihtipeale on De Niro tutvustuse sisse lükitud ka lühitutvustusi teiste temaga tihedalt seotud näitlejate/direktorite kohta ja see kõik on väga huvitav. 

Mida kaugemale lugu jõuab, seda vähemaks jääb juttu filmidest ja jutt läheb rohkem De Niro muudele filmimaailmaga, kinnisvaraäriga, restoranidega ja hotellidega seotud asjadele. Loomulikult on palju juttu ka De Niro peredest ja lastest. Vahepeal läheb jutt isegi selliste teemade peale mida ma tegelikult kellegi eluloost lugeda ei tahaks – tema vastu esitatud kohtukutsed, tema vastu sooritatud kuritööd, peaaegu piinlikult isiklik info, mille kohta ma üksikasjalikku kirjeldust lugeda ei tahaks. Seda oleks võinud ka möödaminnes mainida ja rohkem aega pühendada viimaste aastate võib-olla mitte nii väga eduka filmikarjääri peale. 

Mis mind veel raamatu viimase kahes peatükis häirima hakkas, oli see et kogu jutt käis minevikus – ta tegi ja ta oli – kuid De Niro on veel olemas ja ta endiselt teeb, seega oleks minu arust olnud mõistlikum, kui vähemalt viimase peatüki lõpus oleks kasutatud oleviku vormi. 

Ma pean tunnistama, et kuigi ma tean väga hästi kes on Robert De Niro (minu esimene film De Niroga oli Kolm korda Ameerikas, samuti tuntud kui ka Ükskord Ameerikas, lihtsalt kuna film oli kolm tundi pikk, siis sai talle uus nimi hellitavalt pandud), ei ole ma siiski näinud neid filme, mis ta filmimaailma säravamate tähtede hulka tõstsid, seega olen ma eesmärgiks võtnud nad kõik ära vaadata. Minu arvamusi nende filmide kohta saate lugeda siit.

Üldkokkuvõttes oli tegu väga huvitava raamatuga, kui te olete teadlik Robert De Nirost, kui te olete huvitatud filmimaailmast ja kes tahab temast rohkem teada saada – mitte tema kohta käivaid kuulujutte vaid tema seotusest filmimaailmaga. Ma lihtsalt soovin, et raamat poleks olnud läbinisti kirjutatud kui järelehüüe.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar