2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 25. august 2016

The Relic Master



Raamat: The Relic Master by Christopher Buckley (2015)
Hinne: C
On aasta 1517. Dismas on reliikviate kütt: see kes muretseb „tõelised“ religioossed reliikviad rikastele ja mõjuvõimsatele klientidele. Tema kõige tähtsamad kliendid on Frederick Tark, Saxony Valija ning peagi Mainzi kardinaliks saav Albrecht. Samal ajal kui Frederick huvitub Martin Lutheri kirjutistest, jälgib Albrecht usu finantsili ning poliitilisi hüvesid ning otsib kardinali seisuse ostmiseks raha müües indulgentse. Kui Albrechti eesmärgid nõuavad üha suuremaid ning paremini turustatavaid reliikviaid, loovad Dismas ning tema kunstnikust sõber Dürer „kuulsa“ surilina, et müüa seda asjatundmatule aadlikule. Kahjuks aga annab Düreri hoolimatu auahnus võimaluse eristada tõelist võltsingust, seega saadetakse Dismas koos Düreriga ja nelja palgasõduriga varastama „tõelist“ Kristuse surilina (Chambéry Surilina), Euroopa kõige kuulsamat reliikviat.

Frederick; Luther; Albrecht; Cranach; Paracelus
Nende teel Savoysse, kus surilina pannakse väljanäitusele, satuvad nad võitlusesse kiimalise krahviga ning nendega ühineb kena apteekrineiu. Alles siis, kui nad jõuavad oma sihtpunkti, avastavad nad, et nad polegi ainukesed, kes on sinna tulnud selleks, et saada endale see kahtlase väärtusega reliikvia. Lugu on täis uskumatuid fakte kunstist, ajaloost, usust, poliitikast ning teadusest; Vatikani intriigidest.
History, Adventure

Hieronimus Bosch, Dance Macabre
Selle raamatu tutvustuse lubatakse „kaasakiskuvat ja humoorikat seiklust ühelt naljakamalt kirjanikult inglise kirjanduses.“ Kuna mul oli vaja Lugemise väljakutse jaoks ühte pööraselt naljakat raamatut, siis ma selle raamatu endale ka NetGallsys valisin, kuid … noh paar korda oli lugu tõesti turtsatama panev ja kaasahaarav oli ta ka, kuid naerda ma kohe kindlasti ei saanud, isegi itsitada mitte. KUID see lugu oli äärmiselt kaasahaarav – ma ei väsi end kordamast – ning kogu see päris ajalugu, mida sellesse loose on põimitud, tegi sellest ühe vägagi põneva raamatu. Ilmselt pole mu teadmised Katoliiklusest ja Luterlusest piisavad, et tabada kõiki neid peeneid vihjeid, mis teeks sellest loost naljaka loo, kuid sellele vaatamata nautisin ma selle loo seikluslikku külge vägagi.

Albrecht Dürer
Lugu on siis endisest palgasõdurist Dismasist, kes on oma endise ameti vahetanud teise, palju rahumeelsema ameti vastu (või nii na vähemalt arvas). Ta muretseb oma kahele aadlikust kliendile – Frederick Tark ja Kardinal Albrecht – reliikviaid. See oli aeg, kui reliikviad olid vägagi suures nõudmises, kuna nad suutsid luua imesid ja kui patusel oli piisavalt raha, et reliikviat näha või katsuda, siis said nad kas haigustest vabaks või lunastasid kõik oma patud ning nende puhastustules põlemise aeg lühenes mitmeid aastakümneid. Seega iga väikseimgi pühaku tükk oli kõrges nõudmises ning eriti hinnatud olid tükid, mis olid kuidagi seotud Jeesusega. Ning kõik muu oli saatanast või siis nõiakunst.

Chambéry suriline a.k.a Torino surilina
Dismasil oli olnud siiani hea elu, ta polnud kunagi edastanud kellegile võltsingut (vähemalt niipalju kui tema teadis) ning ta oli teeninud oma vahendusega piisavalt raha, et pensionile jääda ning vaiksesse mäekülakesse minna, maja osta, naine leida … kuid kahjuks kaotab ta oma raha sulist pankurile, seega vajab ta midagi suurt ja ruttu. Tema sõber, Saksa tuntuim maaler Albrecht Dürer, tuleb välja ideega, et miks mitte anda Kardinal Albrtechtile seda, mida ta ihaldab – Chambéry Surilina. Kuna selle surilina autentsuses on nagunii põhjust kahelda, miks mitte pakkuda talle siis uut võltsingut, keegi ei teeks nagunii kindlaks, mis on originaal.

Noh esialgu lähebki nende plaan hästi, kuid siis avastatakse nende pettus, Dismasi saadetakse esmalt piinamisele vanglakoobastesse ning seejärel ootab teda ees vabastusretk Savoysse, kus ta peab vabastama Chambéry surilina ning tooma selle Albrechtile. Ja nii saabki alguse raamatu kõige põnevam osa.

Teises osas on seiklust, hädas oleva neiu päästmist, võitlust, järjekordse meistriteose loomist, igasugustes huvitavates ja ohtlikes situatsioonides osalemist – see on see lõbus osa raamatust.

Huvitav lugemine, lihtsalt mitte see mida lubati, kuid kindlasti huvitav neile, keda huvitab ajalugu ning seiklused.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar