2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 26. september 2016

Väike Maailm (En liten värld)



Raamat: En liten värld by Åsa Hellberg (2014, tõlge Malle Veisserik 2016) Varrak, RR, A
Hinne: C
Kui tahad endale reisikaaslast, tuleb minna kellegi kannul, kes suundub Arlanda lennuväljale, mõtleb 70-aastane leskproua Elsa. Ta järgneb umbropsu välja valitud inimesele ja nii satub ta erinevatesse kohtadesse ning saab üha uusi sõpru.

Isabella, endine filmitäht, keda kauni välimuse tõttu tänaval endiselt ära tuntakse, ei tea, mida oma eluga peale hakata. Ta Inglismaal elav värvikas sõbranna Carina on hiljuti maha jäetud. Carina maailm on kokku varisenud ja ta otsustab Inglise maakohas koos sõbrannaga midagi põnevat ette võtta. Juhuslikult või ehk saatuse tahtel satub nende juurde ka Elsa. Üheskoos püütakse leida oma ellu uusi sihte ja imestatakse selle üle, kuhu elu nad toonud on.
Drama, Romance

Asa Hellbergi Väike maailm on nagu segu raamatutest Pikk tee alla (Nick Hornby), Mees nimegaOve (Frederick Backmn) ja Parim hotell terves indias (Deborah Moggach). Kõik kolm põhitegelast Elsa, Isabella ja Sam olid raamatu alguses nagu mõttelise kõrghoone katuse serval ja neil tuli otsustada, kas astuda samm edasi või samm tagasi. Kuna tegu on vaid mõttelise hotelliga, siis ei tähendanud edasi astumine mitte emakese maaga kohtumist, vaid seda, et nad astuvad välja oma tavapärase elu rutiinist ja alustavad millegi uuega. Eneselegi teadmata aitavad nad kolmekesi üksteist selle sammu tegemisel. 
Teine raamat meenus mulle sel hetkel, kui kirjeldati nende eelmise elu harjumusi ja rutiini ja seda kuidas uued ootamatud tuttavad nende elu muutma hakkavad. Keegi neist pole enam esimeses nooruses, nad kõik on elus nii mõndagi kogenud ja need kogemused on oma jäljed jätnud. 
Ning kolmas raamat on suisa raamatus ära mainitud ning Isabella ning Carina ühine B&Bga alustamine oli vägagi sarnane sellega, kuidas selles loos hotellipidamine alguse sai.


Lugu algab siis sellega, kuidas Elsa püüab oma igapäevarutiinist välja murda järgnedes kolmandale inimesele rohelise fooritule all, lootuses, et ta suundub kuhugi kaugemale kui Stockholmi äärelinna. Kui ta inimesega jutule saab, küsib ta kuhu tollel minek, rõõmustades kohe, et tema ka, ning sellele järgneb küsimus, mis lennuga, ning taas kord saab ta rõõmustada, et tema ka, kuid sisimas ta loodab, et saab ikka sellele lennule piletid. Tema esimene katsetus järgneda kenale blondile naisterahvale (kes on kuidagi nii tuttav) viib ta küll Londonisse, kuid lennujaamas ta kaotab oma „saatja“. Lennujaamast väljudes saab ta aga kokku abivalmis hinduga, eks viib ta oma autoga hotelli ja nad vahetavad ka kontaktnumbrid, et edaspidigi suhelda. Tema teine katsetus järgneda punapäisele naisterahvale viib ta New Yorki, kus ta ei kaota oma „saatjat“ vaid hoopis minestab naise jalgade ette ja tänu sellele veedab ta New Yorgis kaks huvitavat päeva, kohtudes lisaks Carinale ka Carina tuttava Samiga. Elsa ei taha kauaks kodust ära minna, sest ta ei taha oma pojale rääkida oma reisidest.

Isabella on endine teletäht, kellel on edukas kosmeetikaäri, mille vastu tunned huvi suurem kosmeetikfirma. Ta on aastaid olnud oma firmaga 100% seotud ja ta tunneb et on aeg puhkama jääda. Ta on lõpuks lahti saanud oma endisest abikaasast, ta parim sõbranna Carina on lahutamas oma pikaajalist abielu ning ta annab sõbranna veenmisele järgi kolida temaga kokku Londonisse. Oma Stockholmi korterit ei taha ta aga lihtsalt ära müüa, sest ta pole ikka päris kindel, kas sõbrannaga kooselamine see kõige õigem mõte on, seega üürib ta korteri ühele Ameerika ärimehele, kelle poeg tuleb Stockholmi õppima. Selle ärimehega tunneb ta aga asju, mida ta pole kunagi varem tundnud.

Sam on edukas kinnisvaramüüja. Pärast abikaasa surma kümme aastat tagasi jäid nad pojaga kahekesi, ning ta sukeldus töösse ning lühikestesse suhetesse naistega, kellest ta peagi tüdines. Nüüd on poeg minemas õppima Stockholmi ja Sam otsib talle korterit. Stockholmis kohtub ta Isabellaga ja esimest korda kümne aasta jooksul ei mõtlegi ta enam oma varalahkunud abikaasale ja ta mõtleb isegi endale Londonisse korteri muretseda, et Isabellaga võib-olla vahel kokku saada, kuna naine kolib Londonisse sõbranna juurde.

Carina on leidnud Isabellale ja endale ideaalse elamispaiga – B&B, mis asub paar kilomeetrit Londonist väljas, mille omanikud annavad kogu maja esialgu aastaks rendile. Kuid koos selle rendiga, saavad nad kaasa ka esimesed kliendid – grupp Rootsi filmitegijaid, kelle uue filmi võtted on neid kolmeks kuuks Inglismaale toonud. Selle grupiga koos on ka Isabella endine abikaasa ja Rootis üks tuntumaid näitlejaid C.G., kes on Carina silmarõõm olnud juba aastaid.

See mis järgneb on humoorikas ja meelelahutuslik – ootamatud üllatused, segadused, valesti mõistmised – ning kui lõpuks kõik niidiotsad on kokku jooksnu, on sellest saanud üks vägagi kena kirju lapitekk (loe: kärgpere :)).

Mul on südamest kahju, et selle raamatu tõlge/toimetamine oli tehtud ülejala, kuid kui suudate sellest mööda vaadata, siis on tegu ikkagi hea looga. Igatahes, kes meist poleks kunagi pead raputanud ja öelnud „Küll see maailm on ikka väike“, sest ikka võime täiesti ootamatult sattuda kaugel välisreisil kellegi otsa, kes on kas teie kodulinnast või siis tutvute kellegiga, kes teab kedagi keda teie teate. Väike maailm.

Ja huvitav, kas Rootsis on populaarne kirjutada kriminaalromaane või humoorikaid lugusid teises nooruses olevate inimeste eneseleidmisest või lihtsalt tõlgitakse just selliseid raamatuid rohkem Eesti keelde? 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar