2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 5. september 2018

Murra tundelukke

Raamat: Murra tundelukke by Kimmo Takanen, tõlk Toomas Tallo (2017, 2018) Varrak, RR, A
Tundelukk on lapsepõlves ja noorukieas õpitud viis tunda, mõtelda ja käituda, kahjulik käitumismall, mida kipume raskes olukorras järjekindlalt kordama ka täiskasvanuna.
Soome terapeut ja koolitaja Kimmo Takanen arendab käesolevas teoses edasi oma menuraamatus „Tundelukud. Vabane tunnete võimusest” (e k 2017) käsitletud teemat ning pakub uusi vaatenurki tundelukkudele ja vahendeid nende avamiseks.
Raamat õpetab ebameeldivaid ja raskeid tundeid konstruktiivsemalt ja täiskasvanulikumalt käsitlema, mille tulemusena on nii meil endil kui ka meie lähedastel kergem olla.
Raamat sisaldab rohkesti uusi harjutusi, ülesandeid ja teste, mis aitavad igaühel tugevdada tema täiskasvanulikku külge ja muuta minevikus omaks võetud stereotüüpseid käitumisviise ja hinnanguid.
Kimmo Takanen on üks skeemiteraapia teerajajaid Soomes. Ta peab populaarset veebilehte www.tunnelukkosi.fi ning töötab terapeudi ja mindfulness-meetodi koolitajana.
Nonfiction, Self-help

Ma ei pane sellele raamatule hinnet, sest see poleks kirjaniku suhtes õiglane, tema on ju vaeva näinud ja mulli puhunud, ja see pole tema süü, et teema minu jaoks täiesti jabur tundus.

Aga miks see mulle nii jabur tundus? Te ju teate Freudi ideed, et kõik meie mõtted ja teod on seotud meie seksuaalsete ihadega ja kõige selle taga on meie lähisuhted meie emadega. No vot, see tundelukk on umbes sama jabur. Vastavalt Takaneni teooriale kogeme me sünnist saati ühe hingelise trauma teise järel ja kui meie vanemad meid just pidevalt süles enda lähedal ei hoia, siis oleme me juba sünnist saati hukule määratud, üks hingelukk tekib teise järel. Enamasti tekitavad meie vanemad meile neid traumasid, kuna neile on nende vanemad tekitanud neid traumasid ja nendele nende vanemad jne. jne.

Kuid mis siis tekitavad hinge traumasid? Kui te arvate, et traumasid tekitavad vaid hoolimatud ja vägivaldsed vanemad, siis te eksite, sest traumad võivad tekkida ka sellest, kui last liialt poputatakse, jäetakse üksi hälli magama või üksi tuppa, kui last kiita, kui ta midagi hästi teeb, või kui temalt korra hoidmist ja häid õppetulemusi oodata. Ühesõnaga, ükskõik mida te teete, teete te valesti ja me oleme kõik katkised hinged.

Ja siis kõik need katkised inimesed otsivadki elust samasuguseid katkiseid inimesi, kes pakuks neile samasid negatiivseid tundeid kui nende vanemad neile pakkusid või siis käituvad ise teistega nii nagu nendega on käitutud või hullemini veel. Takaneni teooria kohaselt pole ükski harrastus või kiindumus tekkinud selle pärast, et sulle miski meeldib, vaid ainult selle pärast, et sa kompenseerid ühte või teist tundelukku.

Mis veel mind selle raamatu juures äärmiselt häiris oli see, et tegelikult oli siin mõtet vaid paari lehekülje jagu ja ülejäänud on lihtsalt lõputu kordamine, ühe lause erinevat viisi lahti kirjutamine ja muu tühjust täitva vahu ülesse kloppimine. Ka need ülesanded, mis on muu teksti vahele pandud on täis vägagi suunatud küsimusi, seega neile vastates ei olegi muud võimalust kui leiad endalt kõik teadaolevad tundelukud ja siis veel mõned veel tundmatud lisaks. Ütlen ausalt, et pärast seda kui olin vaevaliselt raamatu esimese peatükki ära lugenud, lugesin järgmistes peatükkides vaid iga lõigu esimese lause ja ka nii sai väga hea ülevaate sellest teooriast.

Samas, sai kevadel käidud firma Aeternum koolitusel „Enesejuhtimine keerulistes olukordades“ kus oli samuti teemaks meis peituvad lõksud, mis on meisse istutatud juba lapsepõlves. Seega lugedes seda hingelukkude teooriat, tuli kõik väga tuttav ette, lihtsalt teooria esitus oli palju halvemas vormis.

Ma ei saa öelda, et tegu oleks olnud läbini halva raamatuga, sest on kindlasti neid, kes sellest endale abi leiaks, kuid kui te ikka ise ei tunne, et te katki oleksite, siis ei ole mõtet minna viga otsima, et siis seda parandama hakata. Nautige oma elu nii nagu ta on ja raamatute lugemine ei ole lapsepõlve trauma tagajärg!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar