2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 19. oktoober 2020

Eesti ravimtaimed II

Raamat: Eesti ravimtaimed II by Ain Raal, Kristel Vilbaste (2019) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/49050404-eesti-ravimtaimed-ii 

Raamat on järg 2018. aastal ilmunud „Eesti ravimtaimedele”. Siin on käsitletud 40 taime, mis raamatu esimesse ossa ei mahtunud: mõned uuemad ravimtaimed, mida tänapäeval palju kasutatakse (nt karulauk), samuti need, mida on kunagi palju kasutatud (nt kopsurohi). Põhjalik taimekirjeldus aitab taime ära tunda, ära on toodud tema nimed ning kuidas taime on kasutatud. Põhjalikult on tutvustatud iga taime nüüdisaegset tõenduspõhist kasutusviisi, droogi keemilist koostist ja toimeid, säilitusaega ja -viisi. Tarvitamisõpetused tuginevad uusimatele teadusuuringutele ning lähtuvad iga taime kasutamisega seotud ohtudest, kusjuures silmas on peetud ka toimet, mis avaldub, kui konkreetset taime kasutatakse koos ravimitega..
Study


Teine osa Eesti ravimtaimedest on sama huvitav ja asjalik kui oli esimene. Iga taime kohta on kirja pandud selle tüüpiline leidmise koht Eestis, taime kirjeldus, vanarahva uskumused selle taime kohta, info ravimtaimede andmebaasist ning teadusliku uuringu infot. Kui seda taime ka tegelikkuses kasutatakse ravimtaimena, siis on ka see kirja pandud, või siis on suurte tähtedega hoiatus, kui tegelikult on tegu mürgise taimega. Kõige lõpuks on iga taime kohta kasulik nupuke, kuidas seda kasutada või humoorikas nupuke, kuidas taime kasutada mitte ravimtaimena, kuna tegemist on mürgise taimega.


Kuna selles raamatus on väga palju mürgiseid taimi, millel kõigil on siiski vanarahva uskumustes olnud raviv mõju, hakkad mõtlema, et kas kunagi oli inimestel kõrgem taluvus mürkidele, kas need kasutusjuhendid olid kirja pandud ilma taime tegelikult kunagi kasutamata või oli kunagi inimestel suisa raudne tervis, et nad ka mürkidele vastu pidasid. :) 


Minu lemmik nupuke on kurekera kohta, sest see oli täpselt see, mille järgi mina seda taime tean ja milleks ma seda ka endiselt kasutan :) 

Nopi kurekera  kroonlehed ja kleebi need süljega oma küüntele, kroonlehe alumine külg üleval ja terav ots väljapoole. Aitab kurbuse vastu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar