2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

neljapäev, 29. oktoober 2020

Kuidas leida armastust raamatupoes

Raamat: How to Find Love in a Bookshop by Veronica Henry, tõlge Kristi Alaküla (2016) Eesti Raamat, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/43835669-kuidas-leida-armastust-raamatupoes  

See on üks võluv lugu raamatupoest, selle leinavast omanikust, teda toetavast lugevast kogukonnast ning raamatute erakordsest võimest parandada südameid.


Nightingale raamatupood asub idüllilise külakese peatänaval ja on iga lugeja unistuste raamatupood - õdus ja tervitav koht, kuhu lugemishuvilised põgeneda saavad. Kuid poe omanik Emilia Nightingale on pärast isa surma poe lahti hoidmisega raskustes ja soov pood maha müüa muutub iga päevaga tugevamaks. Kinnisvaraarendajad keerutavad poe ümber, kuid Emilia truud kliendid on muutunud talle lähedaseks nagu pereliikmed ja ta ei suudaks ka murda isale antud lubadust, hoida pood lahti.


Sarah on Peasebrooki mõisa omanik, kes on paaril viimasel aastal kasutanud raamatupoodi võimalusena põgeneda ja tema tiheda raamatupoe külastuse taga polnud vaid huvi lugemise vastu. Jackson on oma suhtega tupikusse jooksnud ja pöördub nüüd Emilia poole, et leida raamatut, millega leida tee oma poja juurde. Arahingeline Thomasina, kes peab pop-up restorani kahele oma väikses majakese, on armunud mehesse, kellega ta kohtus kokaraamatute nurgas, kuid ta ei suudaks ilmaski koguda piisavalt julgust, et mehele oma tundeid tunnistada.


Tere tulemast
Nightingale raamatupoodi, mis on tulvil romantikat, kaua hoitud saladusi ja ootamatut lootust tulevikule - ja seda mitte vaid raamatukaante vahel. See on lugu Emiliast, unustamatutest karakteritest, kes on tema poe klientideks ja nende lemmikraamatutest. Drama, Romance

See on armas lugu raamatutes ja lugejatest, mõni neist alles pistab varvast raamatute sügavasse maailma, mõni neist on juba ammu sukeldunud kõige sügavustesse nurka ja osa neist püsib vaid teatud raamatute maailmas.


Kui enamus raamatutest hoiab kõige raskema osa lõppu, siis see raamat algab raskelt, kui aga pisarad on kuivatatud, siis edasi läheb lugu väga südamlikult. See pole vaid ühe inimese või ühe paari lugu, siin on koos paljude inimeste lood, mis on omavahel seotud ning põimuvad üha enam, mida kaugemale lugedes jõuab.


Selles mõttes on see selline tüüpiline raamatupoe raamat, kus tuuakse välja autori/tegelaste lemmikraamatud, luuakse huvitavad situatsioonid, kus loetu või raamatu valimine või raamatupood nende elu muudab. Selles loos on mitu kihti, sest kõigil tähtsatel tegelastel on oma ajalugu, mis on neid toonud sellesse hetke ja et seletada nende tegevusi, on vaja heita ka pilk selja taha. Selle väikese linna elanikud, olgu nad elanud seal kogu oma elu või alles paar aastat, on omavahel seotud ja nende kõigi soov on hoida oma linnas raamatupoodi. Kuigi Emilia ei taha neilt otse abi vastu võtta, siis leiavad nad siiski võimaluse talle oma abikäe ulatada, kas siis tulles välja uute ideedega kuidas aidata tal äri jätkata või küsides hoopis Emilia abi, et ta annaks neile võimaluse end taas tegusana tunda.


Armas kogukonna ühtehoidmise lugu, millele annavad värvi peategelaste valitud kümme tähtsaimat raamatut, neile tähtsal teemal. Neid lugedes hakkasin isegi mõtlema, millised oleksid minu kümme tähtsaimat raamatut, kas mul õnnestuks need 10 raamatut panna ühise nime alla, või täpsemalt, kui ma ei suuda esialgses valikus piirduda kümnega, kas ma leiaks teema, mille alla leida kümme tähtsaimat. Pärast pikka mõtlemist panin ma kokku 10 raamatut, millega ma alateadlikult võrdlen endiselt kõiki loetavaid raamatuid (ja see nimekiri ei ole tegelikult lõplik :) ):

Bullerby lapsed - Astrid Lindgren

Une-Mati, Päris-Mati ja Tups - Dagmar Normet

Kadri - Silvia Rannamaa

Krabat - Otfried Preussler

Jane Eyre - Charlotte Bronte

Kui jumalad surid - Günter Krupkat

Novellid - Edgar Allan Poe

Marsi kroonikad - Ray Bradbury

Krahv Monte Cristo - Alexandre Dumas

Kus on rändurite kodu? - Aleksandr Mirer


Mulle meeldivad sellised lood raamatutest ja nende raamatutega seotud suhted ja sellest, kuidas nendest raamatutega seotud suhetest kasvavad välja muud suhted või sõprused. See oli tore lugemine, emotsionaalselt puhastav ja kosutav ning raamatute kohapealt inspiratsiooni jagav.


Hea lugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar