2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 25. oktoober 2021

Igikelts ja tuli

Raamat: Frost and Fire by Roger Zelazny, tõlge Juhan Habicht, Piret Frey, Sash Uusjärv, Andrus Igalaan (2020) Fantaasia, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/56196895-igikelts-ja-tuli           

„Igikelts ja tuli” on Roger Zelazny üks hilisemaid kogumikke, mis sisaldab nii puhast teadusfantastikat (kosmos, tehisintellekt) kui ka fantasy’t, lisaks veel autori kommentaare ja esseelaadis tekste ulmežanri arengust ja autori loomemeetoditest. Kaks kogumiku lugu on võitnud Hugo („Hokusai: 24 vaadet Fuji mäele” ja „Igikelts“).


Lugu „Hokusai: 24 vaadet Fuji mäele”, räägib tagasihoidlikust palverändurist, kes rändab Fuji mäe läheduses, otsides Hokusai kujutatud vaateid, ja võitleb samal ajal nii virtuaalsete kui pärisdeemonitega. .

Fantasy, Science, Fiction


“Igikelts ja tuli” on kogumik lühijutte, millest mõned võiks olla “Black Mirrori” inspiratsiooniks, mõned neist on saanud inspiratsiooni teiste autorite töödest ja nad kõik on suurepärane fantaasia lend.


Kuna ma alles hiljuti lugesin Bradburi lühijuttude kogumikku, siis pean tunnistama, et kui ma selle kogumiku jutte meenutan, siis ma pole päris kindel, kas see mis meenub on sellest või Bradburi kogumikust, sest neil lugudel on ühiseid jooni. Igas loos on oma keskne tegelane, olgu see siis AI, paranormaalne elukas, robot, inimene või olend kuskilt mujalt. Mõni lugu on lühike teine pikem, kuid kõigil on oma pärl. Paar lugu ei ole tegelikult päris lugu, vaid hoopis esitlus, kus autor teeb ülevaate oma kirjutamise viisist ja oma valitud žanrist.


Kogumiku eelviimane lugu - Hokusai: 24 vaadet Fuji mäele - oli kuidagi väga tuttav. Osalt oleks nagu sellest loost saanud inspiratsiooni film “Piire ületades”, ning see lugu meenutas mulle ka Clarissa Pinkola Estési “Naised, kes jooksevad huntidega” ja Mia Kankimäki “Naised, kellest ma öösiti mõtlen”, see eneseleidmise rännak Jaapanis, seda on ühes huntide loos ja samasugust rännakut teeb ka Kankimäki, lihtsalt nende loos pole seda fantaasia elementi, mis on Zelazny loos.


See oli hea lühijuttude kogumik … kui vaid need autori sissejuhatavad lõigud oleks ära jäetud, või siis kokku kogutud ja lõppu pandud, või siis oleks võinud olla alguses hoiatus, et jätke sissejuhatused lugemata, kui tahate lugu lugeda ilma autori poolse esmase mõjutuseta. Need sissejuhatused sisaldavad suurte nimede (autorid, ajakirjad) mainimist ja üleüldiselt oma saba kergitamist. Võibolla teistele see sobib, kuid minu jaoks oleks võinud need ka olemata olla.


Hea lugemine!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar