2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 18. märts 2022

Scrublands

 Raamat: Scrublands (Martin Scarsden #1) by Chris Hammer(2018) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/37655505-scrublands                 

Üksildases linnakeses, mis on pidevalt kestvast põuast põlvili surutud, avab karismaatiline ja pühendunud preester rahulikult tule oma koguduse pihta, tappes viis kirikulist enne kui teda tapetakse.

Aasta hiljem saabub Riversendi probleemide küüsis ajakirjanik Martin Sarsden, et kirjutada linnakesest aasta peale kohutavat tragöödiat. Kuid lood, mida ta kuuleb kohalikelt preestri ja tulistamisele eelnenud sündmuste kohta, et klapi üldtuntud versiooniga, mille avaldas ta oma auhindadega pärjatud päevaleht. Martin ei suuda oma kõhklusi endale hoida, samuti ka kohalike õhutustest mööda vaadata, ning asub uurima tõelist põhjust, mis viis sellise veresaunani.

Just siis kui Martin arvab, et ta on asjast aru saama hakanud, tabab linnakest uus šokeeriv paljastus, mis muudab selle kõik suurimaks looks Austraalias. Meedia saabub Riversendi ja Martin on nüüd kõigi tähelepanu keskpunktis. Tema soov teada saada, mis viis sellise tulistamiseni, on ühtäkki muutunud vägagi isiklikuks.

Maadeldes oma isiklike deemonitega on Martin valmis mängu panema kõik, et teada saada tõde, mis muutub üha õõvastavamaks ja keerulisemaks iga minutiga. Kuid tema tegevust tahavad peatada vägagi arvestatavad jõud, kes on valmis kõigeks, et linnakese saladus jääkski saladuseks.

Kaasakiskuv põnevik, mis jääb lugejaga veel pikaks ajaks ka pärast seda, kui viimane lehekülg on pööratud.

Criminal, Drama


“Scrublands” on krimipõnevik, mida “Diving In” saatejuhid liigitasid Dingo Noir alla, kus tegevus toimub Austraalia kuival sisemaal ja peategelane ei ole mitte politseinik, vaid uuriv ajakirjanik, kes on saadetud oma esimesele suuremale tööle pärast seda, kui ta aasta tagasi oli ise suur uudis, sest ta oli jäänud kolmeks päevaks üksinda auto pagasnikusse Gaza tsoonis, oodates päästmist. Loomulikult see mõjutas teda, mõjutas tema isikliku elu ja ka tema töövõimet. Kuid nüüd on ta tagasi, on valmis kirjutama ülevaadet linnakesest, kus toimus aasta tagasi jõhker mõrv. Keegi tegelikult ei tea, miks kohalik preester püssi haaras ja viis meest tappis, kuigi kõik usuvad, et ta tegi seda selle pärast, et tema lastepilastamine oli välja tulnud ja ta oli suurest hirmust hulluks läinud. Peab ju nii olema, kui ajalehed nii kirjutasid.


Kuid kas ikka oli? Miks ta need viis meest maha lasi? Miks ta lasi politseil rahulikult endale kuuli südamesse kihutada? Kuidas sai ta olla preester ja täpsuslaskur ja paari linnakese naise armuke ja noortekeskuse noorte lemmik ja sellesama politseiniku parim sõber? Miks see linnake, kus enne preestri hulluks minemist kõik vägagi hästi läks, nüüd üha kehvemalt kõik läheb? Ja miks piirkonna politseijuht endalt elu võtab? Ja kes on need kaks ohvrit, kes veehoidlast leitakse, ning kes nad sinna üldse uputas? Ja miks võõrastemaja omanik endalt elu võttis? Ja kes tegelikult on raamatupoe omaniku Mandalay Blonde isa?


Kuigi alguses tundub see lugu üsna lihtne olevat, pole siin mitte midagi lihtsat ja esialgne rahulik asjade käik on ka petlik. Inimesed valetavad ja varjavad, ning kõik, mida ajakirjandus trükki laseb või siis teleeetris maha hõikab, et pruugi alati tõsi olla, eriti kui põhjused on isiklikud või siis mõjutab tegusid ajaline faktor. Isegi kui võiks mõelda, et nii palju valesid pöörded kui siin loos on, võib lõpuks huvi vähendada (kaua sa ikka jõuad peaga vastu seina joosta), siis pole see siiski nii - põnevus üha kasvab ja iga uus pööre või paljastus on täiesti põhjendatud ja lisab tervikpildile üha rohkem sügavaust ja usutavust. 


Krimipõnevik, aga mitte ainult. Hakkad lugema ja enam välja ei saa. Autor mängib lugejaga, andes neile piisavalt nööri, et nad saaks ise end rippuma tõmmata. Lisaks krimiloole on siin ka lugu Austraaliast ja väikelinna elanikest ja ajakirjanduse telgitagustest, isegi armastuslugu on siin olemas. 


Hea lugemine. Huvitav, mida sarja teised raamatud veel pakkuda võiks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar