2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 14. märts 2022

Juureravi

Raamat: Juurihoito by Miika Nousiainen, tõlge Triin Aimla-Laid (2022) ER, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60045838-juureravi                

Kui Pekka Kirnuvaara oli väike, läks tema isa poodi ega tulnudki enam tagasi. Rohkem temast ei räägitud. Aastaid hiljem, kui Pekka on juureravi saamas, selgub, et tal pole mitte ainult halva karmaga hambad, vaid ka hambaarstist vend, kelle isa samuti lapsepõlves hülgas. Vennad asuvad teekonnale, et välja selgitada tõde oma isa kohta, ja see viib nad läbi paljude käänakute Austraalia Põhjaterritooriumini. Ka nõmedad isad on ju siiski isad.

Teel Darwinisse avanevad perekonnasaladused, leitakse uusi pereliikmeid ja kulutatakse meetrite kaupa hambaniiti. Juurteni jõudmine teeb haiget, aga lõunapoolkera tähistaeva all hakkab valu leevenema.

Fiction, Humor, Travel


Pekka Kirnuvaara, turundustegelane. Esko Kirnuvaata, hambaarst. Kaks meest, kes mõlemad teadsid, et nad on üksiklapsed ja et nende isa on nad hüljanud umbes kolmesena. Kuid kuna Kirnuvaatasid pole palju ja need kes on, on ka sugulased, siis … tuleb välja, et need kaks on poolvennad, Esko vanem ja Pekka noorem. 


Esko elus on tema patsiendid, alati sama toit ja kõik mis on seotud hammastega. Pekka on kahe toreda lapse isa, kuid abielu on tal purunenud. Kas siis selle pärast või mõnel muul põhjusel, tahaks Pekka teada saada, miks isa ta hülgas. Kui ta leidis Esko, siis tundus põhjust isa kohta teada saamiseks veelgi rohkem.


Ja nii nad hakkavadki koguma infot sõna siit, pilt sealt, aadress tädilt, telefoninumber telefoniraamatust.


Ja sugulaste hulk üha kasvab. Piisab vaid perekonnanime valesti otsingusse trükkida kui ring veelgi suureneb ja iga leid viib neid Soomest üha kaugemale. See lugu on nagu sibul, millel on palju kihte ja mõned kihid võivad nutma ajada, samas kui teised kihid ajavad naerma. Omamoodi võib seda isegi vaadata nagu sarja “Seitse õde” lühiversiooni, kus õdede kõrval on ka kaks venda ja õdesid pole päris viis.


Mõnus ajaviitelugemine milles on palju rohkem kui vaid juurte otsimine (mitte vaid hammaste alt vaid ka üle kogu maailma), siin on sisserännanud erinevates riikides ning suhted sisserännanute ja põlisrahva vahel, siin on perekonnasidemed erinevates peredes ja erinevates kultuurides, siin on uued algused ja olemasolevast hoolimine.

Selles loos on naer läbi pisarate ja tahes tahtmata hakkad mõtlema oma hammaste ning hambaarsti peale ning ka oma sugulaste ja hõimlaste peale.


Mõnus uute alguste lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar