2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 6. oktoober 2015

Kiil Merevaigus II raamat (Dragonfly in Amber)



Raamat: Dragonfly in Amber. Part II (Outlander #2) by Diana Cabaldon, tõlk Lauri Vahtre (2015) (Apollo, Rahva Raamat, Varrak)
Hinne: B
Jutustus Briti rindeõe katsumustest šotlaste viimase ülestõusu eel ja ajal jätkub. Diana Gabaldon viib oma võrratu jutustamisoskusega lugeja seekord Pariisi, kus resideerib Šoti- ja Inglismaa trooninõudleja prints Charles Stuart. Claire Randall on kakskümmend aastat oma saladust hoidnud. Kuid nüüd on aeg pöörduda täiskasvanud tütre saatel tagasi Šotimaa majesteetlike uduste mägede rüppe. Claire kavatseb tütrele avaldada uskumatuna näiva tõe nõiduslikust kiviringist, mis ta kahesaja aasta tagusesse minevikku paiskas, armastusest, mis suudab läbi tungida isegi sajanditepaksusest ajamüürist, ja Šoti mägilasest James Fraserist – armutust sõjamehest, truust sõbrast, rahumeelsest põlluharijast ja võrratust armastajast. Ent kuidas jõudis Claire 18. sajandist tagasi 20. sajandisse? Midagi pidi juhtuma, sest sel samal hetkel, kui Claire’il oli võimalus kodusajandisse tagasi pöörduda, otsustas ta 18. sajandi, Šotimaa ja eelkõige Jamie kasuks. Mis oli see, mis ta tagasi tõi?
Romance, Timetravel, History

Et siis esimene osa Kiilist Merevaigus lõppes seal, kus Jamie ja Claire Pariisist lahkuma hakkavad, siis see osa algab juba seal, kus nad laskuvad mäest alla ja vaatavad kauguses olevad Lallybrochi.

Väina ületamine läks nagu ikka, Jamie oli nii purjus, et ei teinud muud kui magas ja Claire hoolitses tema eest. Nüüd aga sukelduvad nad mõlemad taas Lallybrochi igapäevaellu, Jamie ja Fergus teevad talutöid, Claire ravitseb ja aitab Jennyt igapäevatöödes, Jenny toob ilmale oma järgmise tütre Maggie, postiga tuleb Pariisist ja mujalt kirju kõigilt nende tuttavatelt ja siis tuleb kiri, mis selle õndsa rahuhetke peapeale pöörab.

Kena Prints on Jamie nime pannud alla kirjale, millega ta  põhimõtteliselt kuulutab sõja Inglismaale ja Jamiel ei jää muud üle, kui minna koos kolmekümne oma mehega koos Charleyga Šotimaa eest võitlema. Loomulikult võtab ta kaasa ka Claire, sest Claire ei jääks maha ka siis, kui Jamie ta väravaposti külge kinni seoks ning samas on sõjas ravitsejaid ka vaja.

Ja nii siis algabki peaaegu üks julmem ja veriseim osa sellest sarjast. Lahinguid võidetakse ja kaotatakse. Inimelusid päästetakse ja kaotatakse. Liitusid sõlmitakse ja lõhutakse. Kuid Jamie ja Claire on koos ja lisaks õudustele kohtuvad nad ka ühe poisiklutiga kes tulevikus mängib väga suurt rolli nende mõlemi elus ning Jamie ja Claire lähevad ka külla Jamie vanaisale „Vanale Rebasele“ Fraserile.

Sündmused arenevad, lahingud jätkuvad ning ühe lahingu käigus peab Jamie Claire loovutama Inglastele, et päästa nende mõlemi elud. See liigutus aga viib Claire kokku vana tuttavaga, kellega kohtumine seletab nii mõndagi Pariisis toimunust ja võib Clairele elu maksma minna. Elusid kaotataksegi kuid mitte Claire oma.

Kui Jamie ja Claire taas kord Šoti armeega ühinevad on Cullodeni lahinguni jäänud vaid üks päev. Enam ei saa seda kuidagi ära hoida, ka kõige äärmuslikumad abinõud ei aitaks enam päästa tuhandete šotlaste elusid, kuid kaks kõige tähtsamat elu peab Jamie päästma, ükskõik mis hinnaga.

Kui Claire on oma jutustuse Briannale ja Rogerile lõpetanud, ei taha Brianna seda loomulikult uskuda, sest Frank on tema isa ja ei keegi teine. Kuid Roger usub Clairet, ning kui Claire avaldab talle ka põhjuse, miks ta pidas tähtsaks, et ka Roger tema juttu kuuleks … nad ei jõua enam Cillian Edgarsi peatada, kuid nüüd vähemalt teavad Brianna ja Roger mõlemad millest Claire rääkis, sest ka nemad tundsid seda tõmmet.

Tõsi ta on, et esimene osa raamatust on tiba veniv ja aeglane, kuid see aeglus läheb peagi üle. Loomulikult kui lugeda esimest ja teist osa järjest, nii nagu nad originaalis on, mitte ei oota pool aastat järgmise osa tõlkimist, siis ei saa sellest arugi, siis on see rahulikum aeg vaid vajalik puhkuse ja hingetõmbe paus enne kui järgmine torm saabub. Ja kuigi ma teadsin kuidas lugu lõppeb ja tean mis edasi saab, siis ikkagi oli ülimalt raske seda lugeda sest lausa võimatu on mitte nende looga ihu ja hingega kaasa minna.

Ega nüüd siis muud üle ei jäägi, kui täna end taas hilisõhtul ETVst esimest hooaega vaatama sättida ja oodata kuni uuel aastal märtsis/aprillis teise hooaja osad vaatajateni jõuavad ning loota, et peagi saab tõlgitud ka järgmine raamat – Voyager.
Pikem variant I hooaja nalju on siin

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar