2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 28. juuni 2016

Hitman Anders and the Meaning of It All


Raamat: Hitman Anders and the Meaning of It All by Jonas Jonasson (2015)
Hinne: D+
Mõrtsukas Anders on hiljuti vabanenud vanglast ja teeb gängsterite jaoks väikseid otsi. Kuid ta elu muutub ühtäkki, kui ta kohtub nais kirikuõpetajaga (kes ühtlasi on ka ateist), ning kodutu portjeega endises bordellis, millest on nüüd saanud ühe tärni hotell. Need kolm ühildavad oma jõud ning loovad ebatavalise äri, mis põhineb Mõrtsukas Andersil ning tema hirmutaval kuulsusel. Kirikuõpetaja ja portjee organiseerivad gängsteritega tööotsi, ja meelitavad ligi uusi klientie kasutades selleks ajalehtede väljakutsuvaid pealkirju.

Ideaalne plaan – kui vaid Mõrtsukas Anders ei hakkaks huvi tundma elumõtte vastu. Jutuajamises kirikuõpetajaga pöördub Anders Jeesuse poole ning vastupidiselt kõigigele, mida kirikuõpetaja usub, Jeesus vastab Andresele! Kui Mõrtsukas Anders pöördub usu poole, satub nende kasulik äri ohtu, ning kirikuõpetaja ja portjee peavad ruttu teise idee leidma.

See kiiresti arenev ning särtsakas lugu jälgib imelikke, kuid armastusväärsete tegelaste elu, kuidas nad loovad Uue Kiriku, samas kui kõik Rootsi gängsterid neid jahivad. Kuidas nad oma teel kohtuvad fanatismiga, kõmuajakirjandusega, ettevõtlike hingedega ning sulaselge inimliku lollusega – ning selle kõige taustal on õhkõrn lootus, et kunagi pole liiga hilja alustamiseks.
Humor, Drama

See on siis sama autori lugu, kes on kirjutanud ka Sajaaastasest mehest, kes hüppas aknast välja ja kadus. No seda eelmist olen ma vaid kinos näinud, seega ma ei tea, kuidas raamat oli. Kuid kuigi kõik, kes on raamatut lugenud, räägivad kui naljakas see oli, siis ilmselt on minul väga väärastanud huumorimeel, sest mina sellest raamatust midagi naljakat ei leidnud.

Põhimõtteliselt on siis peaosas kolm eluheidikut. Mõrtsukas Anders, kes on sattunud vangi, kuna talle ei mõju hästi alkohol ja narkootikumid ning nende mõjul kipub ta tapma, seega on ta suurem osa oma elust vangis olnud, sest kolm korda on ta joonud. Nüüd elab ta selles kipakas hotellis ja teeb juhutöid – üks käeluu siin, teine sääreluu seal, kuid ei midagi suuremat, ei mingit kanget alkoholi, vaid lahja õlu.

Portjee vanaisa oli kunagi rikas loomakasvataja, tema hobused ja lehmad olid kuulsad üle kogu Rootsi ja ta müüs neid ikka suurtes kogustes, kuni tulid traktorid ja kuna ta ei läinud muutustega kaasa, kaotas ta oma varanduse. Tema isa oli eduks lauakalkulaatorite müüja, kuni Jaapanlased ehitasid väiksed taskukalkulaatorid ja tema isa jäi arengu jalgu. Portjee kolis koos emaga Stockholmi ja seal sai temast esialgu bordelli asjaajaja ja hiljem siis hotelli portjee.

Kirikuõpetaja kogu suguvõsa on olnud kirikuõpetajaid, seega kui tema vanematele sündis vaid tütar, tuli ka temal hakata kirikuõpetajaks, sest nii juba kord nende suguvõsas oli. Kuid tema isa polnud sellega üldse rahul, ükskõik kui palju ta pingutas ja tegelikult ei uskunud ta ise ka jumalat, seega kui ta isa suri, siis ütles ta oma arvamuse kogu asjast välja kogu oma koguduse ees ja teda paluti lahkuda.

Sedasi nad siis kolmekesi on, igal ühel oma imelik lugu, kuid kõigil on vaja elamiseks raha. Seega võtab ettevõtlik kirikuõpetaja asjad enda kätte kui on vaja Mõrtsuka viimase kliendiga ajsu natuke selgitada ja sellest kasvabki välja üsnagi tulus äri, millest mõrtsukas saab 10% ja kirikuõpetaja ning portjee ülejäänud.

Aastad lähevad, kuid siis otsustab mõrtsukas, et temale aitab, tema enam ei tee kellegile haiget, sest jumalasõnas on nii öeldud. Seega otsustavad kirikuõpetaja ja portjee kiiresti kokku koguda veel nii palju tellimusi kui võimalik ja siis põgeneda. Kuid kõik ei lähe nii nagu nad arvasid. Kui nad peavad ikkagi Mõrtsuka endaga kaasa võtma ja tema hakkab oma poolt saagist heategevusorgansatsioonidele jagama, tekib neil uus idee. Mõrtsukast saab Pastor ja nende kiriku populaarsus kasvab üha, kui jutluste ajal jagatakse ohtralt armulaua veini.

Kuid nagu ikka, ei saa miski igavesti hästi minna ja kuigi nad suudavad kõik neid taga ajavad gängsterid kas maha raputada või maha matta, ei jää neil siiski muud üle, kui Andres lühikeseks ajaks vangi saata ja ise Gotlandile kolida. Kuid need kaks ei saa ju lihtsalt vaikselt hakkama, neil on vaja mingit plaani, kuidas vähese vaevaga rikkaks saada.

See oli imelik, julm lugu sellest, kuidas lollikesi ära kasutatakse ja kuidas lollid lasevad end kasutada. Ma ei ütleks, et see oli halb lugu, kuid mina seda lugu ei nautinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar