2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

esmaspäev, 18. juuli 2016

Wolf Winter



Raamat: Wolf Winter by Cecilia Ekbäck (2014)
Hinne: C+
’Hundi talv,’ ütles ta vaikse häälega. ’Ma tahtsin sult selle kohta küsida. Kas sa tead, mis see on.’
Mees ei vastanud pikka aega. ’See on selline talv, mis meenutab meile kõigile, et me oleme surelikud,’ ütles ta. ’Surelikud ja üksi.’

Rootsi Lapimaa, aasta 1717. Maija ja tema abikaasa Paavo koos tütarde Frederika ja Doroteaga lahkuvad kodust Soomest, lootes oma traumaatilise mineviku eest pääseda ning oma juured maha panna sellel metsikul kuid ilusal maal. Nende elupaiga kohale kõrgub Blackaseni mägi, mägi mille hirmuäratav vari kõrgub üle kogu oru ning mille tume minevik tundub kummitavat neid, kes tema varjus elavad.

Kui Frederika perekonna kitsi mäel karjatab satub ta ühe nende naabri, Erikssoni, julmalt tapetud surnukehale. Surm kirjutatakse koheselt huntide arvele, kuid Maija tunneb sügaval sisimas, et selliseid haavu võis tekitada vaid inimene. Maija ei saa teisiti, kui hakkab asja uurima, vaatamata sellele, et teised naabrid pole Erikssoni surmast ja tema lese saatusest huvitatud, kuid Maijat tõmbab selle salapärase loo poole ja ka teiste seletamatute juhtumiste poole, mis on juhtunud Blackaseni ümbruses. Ka noor Frederika tunneb, et mägi kutsub teda enda poole, ta tunnetab midagi, mida ükski täiskasvanu ta ümber ei mõista.

Aastaaegade muutudes ja „Hundi talve“, raskeim talv, mida keegi mäletab, tulekuga, reisib Paavo rannikule tööd leidma, ning Maija jääb üksi selles pikas pimedas talves oma pere ellujäämise eest võitlema. Mida rohkem lund tuleb, seda enam hakkavad asunike saladused paljastuma. Vähesed toiduvarud ja lõputu pimedus sunnib neid kokku hoidma, kuid Maija, teadmata keda usaldada või kes võid teda reeta, on siiski kindel, et ta tahab leida juhtunule vastust. Peagi avastab Maija tõe, mis on mäe varjus elamise hind, ning kuidas kevadeni vastu pidada.
Criminal mystery, Paranormal,

Hundi talv on üks tõsiselt põnev kriminaalne põnevik Lapimaa asukatest.

Maija, Paavi, Frederika ja Dorotea lahkuvad oma kodukülast Soomest, kui Paavo ei suuda enam merele minna ja Paavo onu pakub neile vahetuseks nende elamu vastu oma maja ja maad Rootsi metsades. Nad asuvad teele talvel ja jõuavad kohale suvel. Rannikult on nad endaga kaasa toonud ka kitsed ja lehma, et eesootavat talve üle elada.

Kui Frederika ja Dorotea metsast surnukeha leiavad, annab see neile võimaluse ka oma naabreid paremini tundma õppida, sest samas mäe ümber olevas asunduses elavad ka surnu vend ja kunagine armee kaaslane. Kõik ütlevad, et küllap oli Eriksson ise oma surmas süüdi ja ta oligi selline imelik mees, et oli surma väärt, kuid Maijale tundub see asi imelik ja ta ei suuda seda lihtsalt niisama minna lasta.

Kuigi Paavo arvas, et mere äärest ära saamine, teda tema probleemidega aitab, kuid see eraldatus tundub talle veelgi halvemini mõjuvat ja seega läheb ta enne talve tulekut ära rannikule tööd otsima. Maija jääb tüdrukutega üksi, kuid samas ka mitte. Põhjapoolt on enne lund alla tulnud ka laplased, kes jätavad nende juurde kaks oma kitse hoiule. Ja külast tuleb neid külastama ka kohalik preester ja kiriku sulane, kes õpetab kohalikele lastele lugemist ja jumalasõna. Asunike seas on ka üks Rootsi aadelkonna liige, kes sooviks ka mäe jalamile küla ehitada, et praegu laiali elavad asunikud kokku koguda, et neil ühiselt oleks julgem talved üle elada.

On ka teine, kes ei saa Erikssoni surma rahule jätta. Preestrile on antud ülesandeks välja uurida Erikssoni surma tagamaad ja seega läheb temagi Maija juurde abi otsima, sest temal tundub olevat infot selle kõige kohta. Üheskoos lähevad nad laplaste juurde, sest neid kahtlustatakse esmalt ja ka Maija on surnukeha juurest leidnud midagi, mis neile viitab. Kuid tagasi tulles jäävad nad lumetormi kätte. Nad jõuavad küll Maija majani, kuid selle saavutuse hind on kõrge – Maijaga olid kaasas ka ta tütred ja noorem tütar sai kõvasti külma.

Kui lumetorm kord üle on läinud ja preester taas külasse minna saab on tal palju mille üle mõelda, sest Maijaga koos asja arutades tekkis tal nii mõnigi idee, kust võiks lisainfot saada. Ka preestril endal on saladusi, mille väljatuleku korral, kaotaks ta oma praeguse elu. Saladusi on teistelgi nii külas kui asunike seas.

Pikk külm talv liigub aeglaselt kuid kindlalt kevade poole ja üha enam tuleb välja asju, mis tõestavad, kui julmad inimesed ikka olla võivad oma ligimeste ja laste suhtes. Kui siis kevad lõpuks saabub on asunike mõnevõrra vähemaks jäänud, kuid ka enne talve lahkunud hakkavad tagasi tulema.

Julm, võigas, kuid äärmiselt huvitav lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar