2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 10. jaanuar 2022

Võibolla sa peaksid kellegagi rääkima

Raamat: Maybe You Should Talk to Someone: A Therapist, Her Therapist, and Our Lives Revealed by Lori Gottlieb, tõlge Susan Luitsalu (2021) Helios, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/58903931-v-ibolla-sa-peaksid-kellegagi-r-kima  

Teie ees on üllatavalt avameelne, humoorikas ja mõtlema panev lugu teraapiamaailma telgitagustest: kuulus psühhoterapeut, New York Timesi populaarsemaid autoreid ja nõuanderubriigi kolumnist Lori Gottlieb jutustab nii iseenda kui oma patsientide eneseotsingutest.

Ühel päeval on Lori Gottlieb Los Angelese hinnatumaid terapeute, järgmisel laguneb tema maailm aga kolinal koost. Appi tõttab kentsakas, kuid kogenud terapeut Wendell, kelle praksises Lori nuttes maandub. Kuigi kiilaneva pealae, nööpidega kampsuni ja beežide pükstega härra näeb välja pigem nagu stsenaristide stereotüüpne ettekujutus psühholoogist, on tegemist tõeliselt võimeka spetsialistiga.

Wendelli kabinetis avastab Lori, et maadleb samasuguste muredega, mis on ta oma patsientidelgi, kellega tal esmapilgul suurt ühist ei näi olevat – enesekeskne Hollywoodi produtsent, noor vast abiellunud vähihaige, pensionär, kel on plaanis end 70. sünnipäeva puhul ära tappa, ning kahekümnendates preili, kes ei suuda lõpetada valede meestega magamist.

Hämmastava elutarkuse ja huumoriga räägib Lori nii iseendast patsiendina kui oma patsientidest kliinilise psühholoogi vaatenurgast. Ta jutustab tõdedest ja valedest, mida räägime nii iseendale kui teistele elu köielkõnnil, kus on pidevas konfliktis armastus ja iha, elu mõtestatus ja surelikkusega võidujooks, süütunne ja lunastus, hirm ja julgus, lootused ja muutused.

Biography, Psychology, 


Kuidas alustada juttu psühholoogist, tema tööst, tema probleemidest, tema patsientidest. Kuidas ikka - tulge sisse, istuge kuhu soovite, kui vaja salvrätte, siis need on seal diivani kõrval ja millest me siis täna räägime. :)


See on selline eneseabi raamat, mis pole otseselt eneseabi raamat, sest see pole kirjutatud kui eneseabi raamat. Siin pole tarkuseteri, mida peaks järgnema, et enda elu paremaks saada või et end ümbritsevaid paremini mõista, see on kogum autori enda elus toimunud tähtsatest asjadest ning tema patsientide lood, kui nad sobivad kokku tema looga.

Jah, siin on üks läbiv liin, kuigi esialgu tundub, et need lood pole kuidagi üksteisega seotud (kui mitte arvestada autorit). Kõigi nende lugusid ja hetki siduv sõna on “kaotus” - elukaaslase, tervise, elu mõtte, lähedase, öörahu, nooruse, julguse kaotus. Nii autor ise kui ka tema patsiendid on midagi kaotanud, nad kõik võibolla ei mõista seda esialgu, kuid mida rohkem nad oma psühhiaatriga räägivad ja mida julgevalt nad oma probleemidele otsa vaatavad, seda paremini saavad nad aru sellest seisust, mis on neid abi otsima lükanud.


Eks see ole ka suurepärane bibloteraapia raamat. Igaüks võib leida siit midagi, mis võib neid aidata või toetada just selles hetkes, kus nad lugedes on, või siis kui ka just ei saa abi, saad aru, et äkki minu elu polegi nii hull, kui võiks arvata.


Hea lugemine ja võibolla ka kasulik lugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar