2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 28. juuni 2022

Kaunis maailm, kus sa oled

Raamat: Beautiful World, Where Are You by Sally Rooney, tõlge Triin Tael (2022) V, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/60878409-kaunis-maailm-kus-sa-oled             

Kirjanik Alice tutvub Tinderis laotöölise Felixiga ning kutsub ta endaga Rooma. Samal ajal tohterdab Alice’i parim sõbranna Eileen Dublinis oma murtud südant ja leiab end taas flirtimas lapsepõlvekaaslase Simoniga. Alice, Felix, Eileen ja Simon ihaldavad üksteist, kuid saadavad vastakaid signaale, tõmbuvad ja kaugenevad, saavad haiget. Nad seksivad, muretsevad seksi pärast, kuid ka oma sõpruse ja kogu maailma pärast.

Drama, Romance 


“Kaunis maailm, kus sa oled” on minu jaoks erootika sugemetega suhtedraama. Ja suhteid on siin palju. Suhted sõprade vahel, suhted meeste ja naiste vahel, suhted meeste vahel ja naiste vahel. Suhted tööandjatega ja töötajatega. Suhted naabritega ja külaelanikega. Suhted ümbritsevaga. Ja mis kõige tähtsam, suhted iseendaga.


Alice on kirjanik, mõneti nagu autor isegi, kelle esimesed raamatud on olnud väga populaarsed, kuid kolmandat raamatut ette valmistades tabab teda masendus ja seega jäävad tahaplaanile kõik raamatuga seotud asjad, ning ta pühendab aja iseendale, rendib väikeses mereäärses linnas vana kirikla ning püüab oma ellu meeshinge leida. Esimene katse tundub aia taha minevat, kuid saatus (autori käsi :)) lükkab neid üha uuesti kokku. Felix ja Alice on täiesti erineva taustaga, seega nende ühine Rooma reis, näib olevat totaalne katastroof, kuid autor, ei jäta jonni, midagi need kaks ju võiks siiski ühist leida.


Eileen elab Dublinis, elab väikeses korteris, töötab kirjastus ajakirjad, teenib miinimum tasu, kuid ta on oma eluga rahul … niivõrd, kuivõrd. Jah, ta on üksik ja ta jälgib endiselt, mida ta ex teeb, ning kui tal on raske pöördub ta oma esimese armastuse, kena naabripoisi poole abi saamiseks ja Simon aitab teda ka alati, sest Simoni jaoks on need üksikud hetked, mis ta saab Eileeniga olla ülimalt tähtsad. Kuid Eileenil on endast piisavalt madal enesehinnang, et uskuda, et Simoni jaoks on kuskil keegi noorem ja kenam ja seksikam, kes teeks ta palju õnnelikumaks, kui see tavalise välimusega endine naabritüdruk. Isegi kui Simon teeb Eileenile igati selgeks, et ainus naine keda ta tahab on Eileen, leiab neiu piisavalt põhjuseid teda mitte uskuda.


Kui olete lugenud Rooney esimest kahte raamatut, siis teate, et selline kokku-lahku-tonnidega-arusaamatusi on tema stiil ja lõpuks leiavad peategelase nende jaoks kõige õigema lahenduse nagu nii. Kuid see, et põhimõtteliselt kordab Rooney oma eelnevaid lugusid, lisades siia kuumemaid füüsilisi hetki, ei sega üleüldse, sest see kuidas ta annab edasi tegelaste mõtteid ja tõekspidamisi ja arengut, see on nii kaasakiskuv.


Mõnus lugemine, kui on üks rahulik hetk iseenda jaoks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar