2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 7. veebruar 2023

Middlegame

Raamat: Middlegame (Alchemical Journeys #1)  by Seanan McGuire (2019) Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/35965482-middlegame             

Saage tuttavaks Rogeriga. Tema tugevus on sõnades ja keeled pole talle mingi probleem. Ta saab raskusteta aru meid ümbritsevast maailmast läbi sõnade, läbi lugude.

Saage tuttavaks Dodgeriga, Rogeri kaksikõega. Tema maailm on numbrid. Numbrid on tema jaoks kõik. Ta näeb kogu maailma, kogu elu läbi numbrite, läbi matemaatika.

Roger ja Dodger pole päris inimesed, kuigi nad seda ei tea. Nad pole ka päris jumalad. Mitte päriselt. Mitte veel.

Saage tuttavaks Reediga, meisterliku alkeemikuga, kelle teadmised on võrdsed tema loojaga. Reed lõi Dodgeri ja tema venna. Ta pole nende isa. Mitte päriselt. Kuid tal on plaan: need kaksikud on kõrgema võimu jaoks, et ta saaks koos nendega jõu juurde, et see siis endale võtta.

Jumalikkus on saavutatav. Lootke, et seda ei saavutata.

Fantasy, Horror, Fiction


“Middlegame” on raamat, mis sobib suurepäraselt lugemiseks pärast “Stranger Things” vaatamist (või oodates uut hooaega). Samas kui te veel mäletate “Sense8” sarja, siis ka sellest sarjast võite siin raamatus tuttavaid hetki leida. Või siis, mis siis oleks saanud kui dr Frankenstein poleks loonud mitte  koletist, vaid funktsioneeriva olendi, kes on õppimisvõimeline, kes töötab kõrvuti doktoriga, luues veel teisigi olendeid (mõned õnnestunumad, teised mitte nii väga), kuni nad leiavad oma kõgeima eesmärgi, mille nimel tuleb palju ohverdada ja katsetada.  Fantaasia, mis annab lugeja fantaasiale suurepärase võimaluse tiibu sirutada ja kõrgelt lennata.


Et siis, see on lugu alkeemikust, kes tahab saada universumi valitsejaks ja selleks on tal vaja taltsutada kaos ja kord. Katsetades paneb ta esialgu puhta kaose ja korra kokku ühte kehasse, kuid sellel pole positiivseid tagajärgi. Siis katsetab ta sellega, et jagab kaose ja korra kahte kehasse ja laseb neil koos kasvada, kuid ka sellel pole talle meelepärast tulemust. Jäänud on veel võimalus, et ta jagab valitsemise alustalad kahte kehasse, ning eraldab nad üksteisest, hoides neid lahus nii kaua kui võimalik, et nad siis kokku saades saavutaksid ülima ühinemise ja leiaksid Võimatu linna.


Roger on seitse kui ta esimest korda (niipalju kui ta mäletab) oma peas kuuleb tüdruku häält, kes aitab tal talle arusaamatud matemaatika ülesanded ära teha, ning Roger aitab tüdrukul keeleülesanded ära teha, kuna keeleülesanded on tema jaoks rasked. Dodger elab Palo Altos ja Roger Cambridges. Nende vahel on pea kogu Ameerika manner, kuid nad räägivad üksteisega nagu nad oleks kõrvuti, ning piisab vaid sellest  kui üks silmad sulgeb, et ta võiks vaadata läbi teise silmade. Nad mõlemad on üksikud ja seega on ka selline sõprus nende jaoks tähtis. Kuid nad ei tohtinud ju veel nii vara suhtlema hakata. 

Aastaid hiljem kohtuvad nad kogemata päriselus ja tunnevad üksteist kohe ära. Kuigi Dodger on vihane, et Roger nende suhtluse katkestas, asuvad and taas suhtlema, kuni Dodger katsetab (teatmatult)nende seotuse tasemega.

Magistriõppe alguses, ülikoolilinnaku tuuril kohtuvad nad taas. Berkley ülikoolis olles oleks neil võimalus üksteist ignoreerida, kuid nad on juba piisavalt vanad, et nad ei vaja enam selliseid mänge, nüüd on nad kaks täiskasvanud teadlast ja nad vaatavad asja teadlaste pilguga - miks nad on nii sarnased, miks nad suudavad üksteisega rääkida pika vahemaa tagant. Kuid teadmised on ohtlikud, kui mitte neile, siis neid ümbritsevatele.

Läheb aastaid enne kui nad on sunnitud taas kohtuma, taas oma teadmised ühendama, koos sammuma Võimatul teel, ning otsima Võimatut linna. Nad on teinud seda kõike varemgi, korduvalt, taas otsast alustanud, vahel kaugemale jõudnud, vahel veelgi varem uuesti alustanud, mõningad teadmised on nad oma põhimällu pannud, mis siis õigel hetkel meenub, kuid enamuse on nad hea meelega unustanud. Kuid kõige tähtsam on see, et sõnad oskaks luua lugusid ja numbrid oskaks need lood matemaatiliste võrranditena kirja panna.


Jah, see on segane lugu - alguses - kuid mida kaugemale looga minna, seda põnevamaks läheb ja seda raskem on raamatut käest panna. Jah, siin on kohutavaid ja õõvastavaid hetki, samamoodi on siin ka armsaid ja vihastavaid hetki, kuid igavust ei ole hetkekski.


Hea lugemine!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar