2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 16. juuli 2014

The Thin Veil series


Raamat: The Thin Veil series by Jodi McIsaac (2012-2014)
Hinne: C-
Through the Door
Möödunud on seitse aastat ajast, kui Cedar McLeodi armastus ta elust kadus ainsatki märki maha jätmata. Ainus mis tal alles jäänud on, on südantlõhestavad mälestused parimatest aegadest ning imeilus kuue aastane tütar, Eden. Ning siis ühel päeval avab Eden oma magamistoa ukse ning tahtmatult avab ka portaali kuhu iganes ta vaid soovib.

Kuid nemad pole ainukesed, kes teavad Edeni ebatavalistest võimetest, ning peagi laps röövitakse.

Cedar hakkab paaniliselt vastuseid otsima, ning minevikus tuhnides avastab ta end ühtäkki tõmmatuna maagilistesse Kelti müütidesse, täis fantastilisi elukaid ning veriseid rivaale. Ta ühendab oma jõud kõige uskumatute abilistega, taastab sideme kahe maailma vahel, ning hoiab tugevalt kinni oma südame sügavamast armastusest … või siis kaotab kõik iidsele kurjusele.

Into the Fire
Cedar McLeod ei unista muust kui sellest, et minna tagasi Tír na nÒgi, aidata seda müütilist kuningriiki taas ülese ehitada, ning alustada uut elu koos oma tütre Edeniga. Kuid rahu pole see mida Cedar leiab kui ta taas oma väikse tütrega kokku saab.

Nuala – see kes röövis ning terroriseeris Edenit – on taas tagasi, ning on esitanud nõude süüdeks tühjale troonile. See õudus, mida Nuala külvaks nii haldjate kui ka inimeste maailmale on mõeldamatu. Kuna keegi teine ei esita vastunõuet Nuala nõudmistele, tuleb Cedaril endal see samm teha … kuid esmalt tuleb tal tõestada, et tal on tõesti vastuvaidlematu õigus troonile.

Cedari võimalus end tõestada tuleb siis, kui talle antakse ülesandeks leida iidne varandus, Saatuse Kivi, ning see tagasi Tír na nÒgi tuua. See ülesanne paneb proovile ta oma uskumused ning lojaalsuse. Kui ta varanduse leiab, saaks Cedar pakkuda oma uuele kodule ja uuele perele uut võimalust õitsele lüüa. Kui aga mitte … ainus mis siis ees ootab on katastroof.

Among the Unseen
Elu muutub Cedar McLeodi jaoks üha keerulisemaks. Hiljuti Tír na nÒgi kuningannaks kroonituna püüab ta mõista oma uut maagilist kuningriiki, isegi kui ta igatseb taga oma elu maal. Abiks ei tule ka see, et üks ta sõpradest on teda just petnud – ja see pettus oleks Cedarile peaaegu tema enda ja ta pereliikmete elud maksma läinud. Ning asjad pole lihtsad ka kodus, kuna tema nüüdseks juba seitsmene tütar tunneb end Tír na nÒgis üksildasena vaatamata oma erilistele võimetele, ning Eden hakkab emast kaugenema.

Cedar vannub, et teeb mida iganes et oma pere kaitsta igasuguse ohu eest ning hakkab seega kokku koguma neid, kes neile võiksid halba soovida. Kuid siis tabab neid uus õnnetus: Iirimaa maagilisi elanikke, Nähtamatuid, on tabanud salapärane haigus. Haigestunute seas on ka Cedarile kalleid inimesi. Kuna ta vaenlased on endiselt vabadused ning Cedar ei tea enam täpselt keda usaldada, tuleb tal asuda koos väheste usaldatutega võitlusesse ajaga, et tagasi pöörata iidset needust. Ravi otsingud viivad teda Tír na nÒgi st maale … ning kaugemalegi veel
Paranormal, Adventure, Romance

Tegemist on siis Jodi McIsaaci Tne Thin Veil nimelise triloogiaga, mis koosneb raamatutest Through the Door, Into the Fire ja Among Unseen.

Esimeses raamatus avastab Cedar – tavaline Kanada neiu, kelle ta kallim on seitse aastat tagasi päeva pealt maha jätnud – et tema ja ta põgenenud kallima tütrel on eriline võime. Edenil pruugib vaid mõelda mõnest kaugest (või siis lähedasest) kohast, mida ta on kas ise külastanud või siis piltidelt näinud, siis avab ta lähedaloleva ukse ja astub sinna ka reaalselt. Murelikult/paanika äärel läheb Eden otsima oma endise kallima Finni jälgi, sest selline anomaalia võib tulla vaid mehe poolt, kuna Cedar on ju tavaline inimene.

Otsides leiab Cedar Finni vanemad, ning ühtlasi päästab valla ka edasiste keeruliste ja vahel ka eluohtlike (sõna otsest mõttes) sündmuste jada, mille käigus röövitakse Eden, reisitakse Iirimaale ja ka haldjate maale, tapetakse müütilisi olendeid ning paljastatakse ka muid saladusi, millest Cedaril siiani aimugi polnud.

Teises raamatus on siis õnnelik pere – Cedar, Eden ja Finn – kõik koos haldjatemaal, kuhu nad plaanivad ka jääda. Kuid soov on ju alati lihtsam kui reaalsus. Kui Edeni röövija Nuala taas välja ilmub ning oma võimeid kasutades end kuninganna ametisse tahab vingerdada, tõstab Cedaris pead tema vanematelt päritud sünniõigus, ning ka tema kandideerib vabale troonile.

Kuid kuna ta on siiski üles kasvanud inimeste maailmas, ning tal pole ka mingeid erilisi võimeid, ei usalda teda haldjamaailma päriselanikud veel, seega saadetakse ta aardejahile. Otsingute käigus reisitakse taas ringi mööda Briti saari, kas siis uste või draakonite abil, ning seekord on nendega kaasas ka Cedari inimesest sõbranna Jane, kelle vastu on huvi tundma hakanud haldjate ravitseja Felix.

Pärast mitmeid imelikke kõrvalepõikeid jõutakse ka otsitava Saatuse kivini, ning taas kord on nii Edeni, Cedari kui ka Finni elu ohus (seekord ei lähe neist keegi siiski üle piiri), kuid lõpuks astub Cedar ikkagi kivile ning kivi kuulutab ta täieõiguslikuks kuningannaks.

Kolmas raamat viib meid siis kroonimistseremoonia järgsesse aega, Edeni seitsmendale sünnipäevale. Nad kõik püüavad oma uue eluga kohaneda, kes end töösse uputades, kes minevikku unustades ning kes mineviku lemmikkohti külastades.

Kuid inimeste maal elavate müütiliste olendite seas hakkab ühtäkki levima üks imelik haigus, mis röövib neilt nende elujõu ning kustutab eluküünla üsnagi ruttu. Cedarile tuttava härjapõlvlase abiga jõuab haldjatemaailma ka haigestunud incubus, kes selle kohutava uudise Cedarile edastab. Cedar loomulikult otsustab, et tema kohus on neid Nähtamatuid aidata, kuigi teised haldjad sellega nõus pole.

Cedari üles kasvatanud naine oli druiid ning ka kivi otsingul aidanu oli druiid, kuid kuna just druidid olid need, kes olid valmis neid kõiki ka tapma selleks, et nad kivini ei jõuaks ja nad tegid koostööd eelmise raamatu pahari Nualaga, siis ei usalda Cedar neist enam ühtegi ning kõik kinnipüütud on ta lukustanud vangikongidesse.

Selles suures tuhinas minna Nähtamatuid aitama, on Cedar Edeni peaaegu unustanud, või noh mitte just unustanud, kuid ta jätab pigem tütre teiste hoida kui et usaldaks midagi ise Edeni teada ning laseks tüdrukul ise otsustada, millest ta huvitatud on. Eden on oma noore vanuse kohta juba palju näinud, ning kuna ta pole päris tavaline inimene siis pole ka ime, kui tema vanem mina tahab tulla ennem esile, kui Eden on veel oma lapsepõlve nautida jõudnud. Salaja hakkab Eden tunde saama ühe tugevama druiidi käest, kes vangikongides on.

Ravimi leidmise/needuse murdmise käigus on Cedar valmis milleks iganes. Üks tema „headest“ ideedest on see, et ta paljastab oma äsja leitud võimed kogu inimkonnale, ja siis nad kõik usuks taas maagiasse. No tule taevas appi!! Maailmas kus eriefektid, virtuaalne reaalsus, tuhanded ja tuhanded arvutimängud ning paljud erinevad usundid on täiesti igapäevane nähtus ja kõiksugused „maagilised“ asjad igapäevaselt Youtubest vaadatavad, ei usuks keegi, et keegi, kes suudab kätest tulepalle loopida või vaid mõtte peale ukse teise maailma avada midagi erilist oleks, mida tuleks kui jumalust kummardada. Inimesed ei ole enam nii kergeusklikud.

Noh selline loll idee jääb siiski teostamata, kuid see kuidas lõpuks see needus murtakse on jaburuselt üsna ligidal sellele esimesele ideele.

Aga noh, lõpp hea kõik hea. Küll väheste kadudega, kuid siiski on kõik Nähtamatud oma haigusest priid, Eden on taas laps ning Jane ja Felix naudivad taas ühist suurt armastust.

Esimesed kaks raamatut olid üsnagi head. Kuid kolmas raamat lonkas suisa kahte jalga. Kuid esimestes raamatutes oli kõik vahel isegi liiga loogiliselt ära seletatud, siis kolmas oli täis nii sisulisi auke kui ka loogika lünki.

Sarjal on ka kahe viimase raamatu vaheline novell, Beyond the Pale, mida ma lugenud pole ja äkki saaks mõningate aukude juurde sealt teadet, kuid novelli arvutustest ma seda küll välja ei lugenud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar