2024

2024

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It

kolmapäev, 16. jaanuar 2019

Three Wishes


Raamat: Three Wishes by Liane Moriarty (2003)
Hinne: A
Öeldakse, et õnnetusi tuleb ika kolmekaupa. Õdede, Lyn, Cat ja Gemma Kettle jaoks on aasta, kui nad saavad kolmkümmend kolm, just sellise „õnne“ aasta.

Arukas Lyn püüab hakkama saada emaks, abikaasaks ja ärinaiseks olemisega, ilma et ta hulluks läheks. Cat, kelle ideaalne abielu on kõigi tuttavate kadedusobjekt, poleks iial arvanud, et tema abikaasal on saladus, mis hävitab nende elu. Ning sihitult uitav Gemma, kes vahetab nii töökohti kui ka poisssõpru iga paari kuu tagant, on just kohanud mehega, kes võib olla see üks, kes aitab tal üle saada teda painavast mineviku saladusest.

Läbi paksu ja vedela, õdede vaheline side on alati olnud piisavalt tugev, et vastu pidada. Seda siis õhtuni, kui nad tähistavad ühist kolmekümne kolmanda täitumist, kui nad ütlevad välja asju mida nad siiani on endale hoidnud ja asju mida kord juba öelduna tagasi võtta ei saa …
Drama, Romance

Kolm soovi, kolm õde, kolmikud, üksteise parimad sõbrad kuid ka üksteise suurimad vaenlased.

Nagu ka Liane Moriarty teises raamatus, mida ma olen lugenud – Suured väiksed valed – algab lugu lõpust, teiste silmade läbi, andes lugejatele aimduse mille poole liigutakse, kuid ütlemata jääb, kes oli kes – kes viskas fondüü kahvli ja kelle elu oli rikutud.

Aga mingem tagasi algusesse, järgnevate sündmuste alguse hetke. Raamatu peategelased on kolm õde, kolmikud, Lyn, Catriona ja Gemma. Nende ema, Maxine, oli vaevalt koolist välja saanud, kui vaid ühe korraga, auto tagaistmel, suutis Frank, talle kaugeltki mitte sobilik poiss, hakkama panna kolm tüdrukut, kaks identset ja kolmas mitteidentne. Kaks blondiini ja üks punapea, kõik ilusad kui nukud, kõik sportlikud, pikad ja iseloomud kui põrgulistel.

Lyn oli see, kes planeeris alati kõik ette, päeva täpsusega, aastate/aastakümnete täpsusega. Tema oli ka see kes hoidis ema poole, kui vanemad lahutasid, kui tüdrukud olid kuuesed. Caitriona, Cat oli mässaja, katsetaja, edukas. Gemma oli teistest targem aga ka tagasihoidlikum, kuna tema oli see mitteidentne, siis tema ei saanud teistega kaksikute trikke teha ja temale rääkis Cat, et ta on lapsendatud, sellepärast ta polegi nagu teised kaks. Nad on alati olnud üksteise sõbrannad, alati kõike koos arutanud, alati üksteise seljatagust valvanud.

Kuid siis, ühel hetkel, pea aasta enne seda saatusliku sünnipäeva pidu, lükati veerema üks laviin, mis kiskus maha nii mõnegi hästi hoitud saladuse loori ja pani õdesid vaatama oma elusid uue pilguga. See oli see õhtu, kui Cati abikaasa tegi neile õhtusöögiks spagette ja rääkis Catile, et tal oli üks väike kõrvalhüpe.

Õed on küll kõige tähtsamad, aga kui selgub, et üks õdedest on proovinud su abikaasat enne kui sina temaga abiellusid, kas sa suudad talle andeks anda. Ja kui teise õe uus kallim on abikaasa armukese vend, kas sa lased sel olla, või nõuad et õde mehe maha jätaks. Kas ühe õde hetke draama on suurem kui teiste õdede varasemad traumad, millest nad pole kellegile rääkida julgenud? Kui kaugele ulatub õdede vaheline side enne kui see õeluseks muutub, või on see nii tugev, et suudab üle elada kõik löögid ja muutuda veelgi tugevamaks?

Lisaks sellele hetke draamale pakutakse lugejatele pildikesi ka tüdrukute lapsepõlvest ja mineviku tähtsatest sündmustest, mis on neist kujundanud need kes nad on praegu. Samuti pakutakse lugejatele ka kõrvaliste isikute kohtumisi nende eriliste tüdrukutega.

Hästi ülesehitatud lugu, mis pakub meelelahutust, kuid samas toob ka elavalt meelde oma lapsepõlve ja oma kogemused õvede vaheliste suhetega. Meid võib küll ühendada veri, kuid see ei tähenda et me peame olema täpselt ühesugused ja me ei pea elama üksteise elu. Meid mõjutab kõik mida me oma elu jooksul kogeme, lihtsalt mõjud võivad ilmneda palju aastaid peale sündmusi. Nende kolme õe lugu pakub küllaga mõtlemisainet, et ka oma elule otsa vaadata.

Põnev, dramaatiline ja meelelahutuslik. Üks väga hea lugemine!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar