2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 7. september 2022

Go Tell the Bees That I Am Gone

Raamat: Go Tell the Bees That I Am Gone (Outlander #9) by Diana Gabaldon (2021)  Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/57699848-go-tell-the-bees-that-i-am-gone              

Minevik võib tunduda kõige ohutum koht elamiseks … kuid see on kõige ohtlikum aeg elamiseks …

Jamie Fraser ja Claire Randall pidid üksteisest lahkuma 1746 aastal kui Jakobiitide ülestõus oli oma kõrghetkel, ning neil läks kakskümmend aastat enne kui nad taas kokku said. Nüüd ähvardab Ameerika revolutsioon neid taas lahku ajada.

On aasta 1779 ning Jamie ja Claire on taas koos tütre Brianna ja tema abikaasa Rogeri ning nende lastega Fraser Ridgel. See tundus olevat võimatu unenägu, et kogu pere taas koos oleks.

Kuid ka Põhja-Carolina kaugeimasse nurka on tunda käimasolevat sõda. Kolooniad on ärevuses ja kohalike emotsioonid on üle keemas. Jamie teab, et tema üürnike seas on mõlema poole toetajaid ja kaugel pole enam aeg, kui sõda jõuab nende uksele.

Brianna ja Roger on samuti mures, et need põhjused, mis panid neid kahekümnendast sajandist põgenema, võivad neile ka siia järgi tulla. Vahel pole nad kindlad, kas kaheksateistkümnenda sajandi ohtudega - haigused, nälg, eesootav sõda - riskimine, oli ikka kõige parem valik nende pere jaoks.

Mitte väga kaugel neist, püüab William Ransom endiselt hakkama saada avastusega, kes te päris isa on - ja seega ka kes ta ise on - ja lord John Grey peab lepituse leidma ning ohtudega kohtuma … nii oma poja kui ka enda nimel.

Ning sõda liigub üha lähemale Fraser Ridgele. Ning nüüd, kui nende pere on kõik koos, on neil palju rohkem kaotada, kui kunagi varem.

History, Romance, Time travel, Fantasy 


Kui kaua me seda raamatut siis nüüd seekord ootasime? Eelmine ilmus aastal 14 ja mina lugesin seda 16, seega vaid kuus aastat :D Kuid nüüd on need 902 lehekülge loetud.

Nagu ikka, ei ole see vaid Claire ja Jamie raamat, vaid ka noorte raamat. Kui eelmine raamat lõppeb sellega, kui Claire ja Jamie näevad uue maja plaanide juures seistes, kuidas metsast väljuvad Brianna ja Roger koos lastega, siis siit me edasi lähemegi.


Maja on vaja valmis ehitada, uus rahvamaja püsti panna, uute naabritega on vaja kohtuda. Igapäevaelu Fraser Ridgel võib pakkuda nii rõõmu kui pisaraid nagu elu ikka, ning sinna vaiksesse nurka võivad ka sattuda võõrad, keda oodatakse ning ka need, keda ei oodata. Claire on endiselt ümbruskonna kiirabi ja Jamie kohalik politsei. Kuna seekord on Brianna endaga kaasa toonud Franki raamatu Šotlaste tegevusest Ameerika kodusõja ajal (lisaks teistele huvitavatele raamatutele ;)), siis on taas kord üks kuupäev mida oodata, mis võib seletada raamatu pealkirja.


Kuid nagu juba raamatu tutvustuses on öeldud, on selles raamatus tähtis osa ka Williamil ja lord Johnil. William on segaduses, kuid selleks, et mitte mõelda teda vaevavatele küsimustele, on ta võtnud nõuks üles leida oma väidetavalt surnud onupoeg, ning need otsingud viivad teda kokku huvitavate tegelastega, ning lõpuks jõuab ta ikka tagasi Savannasse isa juurde. 


Kuigi Jamie ei taha lord Johnist midagi kuulda (vähemalt praegu mitte), loodab lord John siiski Williamit aidata segadusest üle saada, seega kasutab ta talle kätte kukkunud võimalust, ning palub Jamiel saata Brianna Savannasse ühe rikka kaupmehe abikaasa portreed maalima (loe: Williamiga kohtuma ja seekord siis kui õde, kes tutvustaks Williamile kogu seda kärgpere, mis tuleb Fraseriks olemisega kaasa).


Kuid Brianna ja Roger ja lapsed pole ainukesed, kes Fraser Ridgelt mitmeks kuuks lakuvad. Noor Ian koos abikaasa Racheli, laspse ja emaga lähevad Philadelphiasse, et saada teada, kuidas läheb Iani esimesel naisel ja lastel.


Ja nii siis ongi noored Ridgelt läinud, kohtumas teiste selle suure kärbpere osadega, ning omamoodi ka riiki räsiva sõjaga ja kuigi vanad arvavad, et nad on mäele kahekesi jäänud, ei ole seda kauaks, ning sõda näitab oma nägu ka neile, tuues nende hoovile ammuseid tuttavaid, kelle nägemine ei toogi kaasa rõõmu.


Kuid kui päris aus olla, siis on selline tunne, et see kõik: kõik need kohtumised, kõik need retked, kõik need juhtumised on tegelikult  sissejuhatus sellele, mis meid tegelikult ootab järgmises raamatus, sest see lõpp …


Gabaldoni raamatud on kõik suurepärased omamoodi, mõni neist on intensiivsem, teine rahulikum. Lord Johni raamatutest on näha, et ta saab väga hästi hakkama ka krimipõnevikuga, ning seda on ka siia raamatusse jõudnud. Kuid tegelikult on raamat suhteliselt rahulik - igapäevaelu Fraser Ridgel, Savannas, Philadelphias, George Townis; poliitilised tuuled, usk ja erinevate usulahkude esindajad, ajalugu ning selle kulgu muuta soovijad. Täiesti suurepärane lugemine, isegi kui selle lugemiseks kulub palju aega :). Ja kui te ei mäleta enam, mis eelmises raamatus oli, siis ärge muretsege, kõik tähtsamad asjad käiakse uuesti üle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar