2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 18. august 2015

Ink and Bone



Raamat: Ink and Bone (The Great Library #1) by Rachel Caine (2015)
Hinne: B
Armutu ja ülimalt võimas Suur Raamatukogu on esindatud igas suuremas linnas üle kogu maailma, juhtides teadmiste jõudmist massidesse. Alkeemia võimaldab Raamatukogul esitada koheselt suurimaid kirjanduslike teoseid lugerites – kuid originaal raamatute omamine on keelatud.
 
Jess Brightwell usub Raamatukogu vajadusse, kuid enamus tema teadmisi tuleb siiski illegaalsetest raamatutest, mis on tema pere poolt muretsetud kuna nad on tegevad õitsvas musta turu raamatuäris. Jess sadetakse Alexandria raamatukokku kui pere spioon, kuid tema lojaalsus pannakse proovile tema Raamatukogu ametisse asumise katsete viimastel kuudel.

Kui Jessi sõber ehitab kogemata masina, mis võiks muuta kogu maailma, sooritavad nad suurima võimaliku kuriteo, ning Jess avastab et need kes kontrollivad Suurt Raamatukogu usuvad, et teadmised on väärtuslikumad kui inimelu – ning peagi põlevad nii ketserid kui ka raamatud …
YA, History, Fantasy, Books

Kujuta ette, et suur Alexandria raamatukogu ei hävinud vaid muutus hoopis vägagi mõjuvõimsaks ametiasutuseks. Ning kujuta nüüd ette, et see mõjuvõimas ametiasutus hävitas Gutenbergi trükimasina, kuna see kujutas endast ohtu käsitsi kirjutatud raamatutele. Ning seega need raamatud, käsitsi paberile kirjutatud raamatud on muutunud harulduseks, ning neid võib omada vaid Raamatukogu, ning neid saab lugeda vaid tühjalt lehelt (lugerilt, siis meie mõistes) ning sealt saab näha raamatu täpset koopiat.

See imelik peaaegu düstoopiline/steam punkilik maailm on mõningas mõttes meist mõned sajandid maha jäänud ja teisalt jälle meiega samal tasemel. Aasta on 2031.

Jess Brightwell on kuusteist ja tema pere on „raamatuäris“, mis tähendab seda, et nad varastavad raamatuid raamatukogust ning müüvad neid siis edasi nendele, kellel on rohkem raha, ning nad ei küsi, mis raamatutest edasi saab, kas need peidetakse magamistoa põranda alla või siis süüakse ära. Jess on tark poiss ning tema elu mõte on lugeda, õppida, teada. Tema kaksikvend Brendan on aga pereäriga rahul, talle sobib varastamine, valetamine ja hiilimine.

Jessil avaneb võimalus minna Alexandria Raamatukokku tööle, kuid selleks tuleb tal lihtsalt olla parem kui 30 teist noort inimest, kes on ka saanud sisseastumiseksamil kõrgeima tulemuse ning unistavad tööst Raamatukogu juures.

Jessi toakaaslane Dario vihkab teda. Khalila, kes sai eksamil maksimum tulemuse, saab Jessi sõbraks. Samuti ka Thomas, kes alati midagi nikerdab. Glain on Jesse suhtes valvas, kuna Jess on Inglane ja Glain Welslane ning need kaks on omavahel sõjas. Morgan varjab aga veelgi suuremat saladust kui Jess. Kõigil neil on oma unistused ja saladused, või vähemalt nad arvavad et Raamatukogu ei tea neist absoluutselt kõike. Nende õpetaja Teadlane Wolfe on aga see kellel on kõige rohkem saladusi.

Kui esialgsetest alustajatest on alles jäänud vaid kaheksa, saadetakse nad Oxfordi päästma haruldasi raamatuid enne kui Welsi sõjavägi raamatukogu hävitab. Kas nad kõik tulevad sellelt ülesandelt tagasi? Kas nende saladused mõjutavad nende tulevikku? Kas side mis on sündinud erilistes oludes jääb püsima ka siis kui on taas tagasi ohutusse paika jõutud? Kas nad jäävad sama sinisilmseks ning usaldatavateks kui nad kord juba on näinud kuu tumedamat külge?

Tint ja Luu on suurepärane uus noorte täiskasvanute sari. Minu jaoks oli see nagu austusavaldus Ray Bradburyle ning tema raamatule 451 Fharenheiti.

Hea raamat!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar