2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 17. juuli 2019

Armastuskiri


Raamat: Love Letter/Seeing Double by Lucinda Riley, tõlk Faina Laksberg (2000, 2019) Varrak, RR, A
Hinne: C
London, 1995. Kui oma põlvkonna üks silmapaistvamaid näitlejaid Sir James Harrison üheksakümne viie aastasena sureb, ei jää temast maha mitte üksnes murest murtud perekond, vaid ka saladus, mis on nii šokeeriv, nii vapustav, et võib põhjalikult raputada Inglismaa ladviku alustalasid …
 
Joanna Haslam on noor ambitsioonikas ajakirjanik, kellele antakse ülesanne legendaarse näitleja matustest artikkel kirjutada. Mälestustseremooniale on kogunenud maailma kuulsuste koorekiht. Joanna aga komistab kogu selle glamuuri taga peituvale hämarale saladusele: talle mainitakse kirja, mille James Harrison endast maha jättis ja mille sisu on üle seitsmekümne aasta meeleheitlikult varjatud. Saladust katvaid valede kihte üksteise järel maha koorides põrkab ta kokku jõududega, mis püüavad teda igati takistada, et tõde päevavalgele ei tuleks. Ning et kiri enne teda kätte saada, ei kohku need jõud millegi ees tagasi …
Drama, Romance, Criminal Mystery, History

Armastuskiri on endiselt väga põnev lugu, isegi teistkordsel lugemisel. Kahjuks rikkus lugemisnaudingu tõlke kvaliteet või siis toimetamise pealiskaudsus, sest seekord polnud mitte tegu näpukatega vaid tõsiste tõlkejaburustega/hoolimatustega.

Aga lähme siis loo enda juurde. Raamat algab mitme eraldi looga – Johanna, noor ajakirjanik, kes põeb jõulujärgset šokki, kui ta kauaaegne poisssõber ta maha jätab ja ta saadetakse kirjutama lugu kuulsa näitleja matustest, kus ta kohtub väikse ja hapra vanadaamiga, kelle ta koju aitab, ning paar päeva hiljem saab ta vanalt daamilt vägagi mõistatusliku saadetise. Zoe Harrison on noor näitlejanna ja üksikema, kelle kallis vanaisa on just surnud ja pärast matuseid tuleb tal minna filmi esilinastusele, kus ta kohtub taas oma ammuse kallimaga. Zoe vend Marcus on läbikukkunud produtsent ja joodik, kuid ta loodab ikka veel, et kui ta saab oma uue filmiprojekti jaoks piisavalt raha, siis ta tõuseb taas jalule. Simon on riigitöötaja (või vähemalt nii teavad kõik teised) ja talle antakse uus ülesanne saada oma parimalt sõbralt kätte kiri, mis poleks kunagi tema kätte pidanud jõudma ja valvata ka tähtsa isiku silmarõõmu.

Et siis neli noort inimest ja üks ammune armulugu, millest sündinud armastuskiri, mis on sedavõrd ohtlik, et kõik kes sellest midagigi teavad kas kaotavad elu või satuvad surmaohtu, kui nad seda teemat ei jäta. Kuid samas just tänu sellele kirjale ja sellega seotud infootsingutele kohtuvad noored, kelle on ees ühine tulevik (kui nad ikka sellest kõigest eluga välja tulevad).

Põnev ja üllatusterohke lugu, nii Rileylik ja samas ka mitte. Oma eessõnas peab ta ju tõdema, et ka tema karjäär oleks peaaegu selle Armastuskirja pärast lõppenud, sest kui ta esimest korda seda raamatut ilmutama hakkas, siis tehti sellele vägagi ruttu lõpp ning ka tema järgmiseid töid ei tahtnud keegi puutuda. Aga nüüd on teised ajad. Kui ikka valitsevast riigipeast tehakse juba draamasarja ja vaid mitte heakskiidetud dokumentaali, siis mis see üks põnevusromaan ikka ära ole. Nagu ma ka juba eelmine kord mainisin, siis kuninganna emaga on seotud nii mõnigi saladus ja spekulatsioon, seega jätab tõesti raamatu ärakeelamine mulje, nagu Riley oleks tabanud hella kohta.

Aga hea lugemine kohe kindlasti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar