2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 7. juuli 2019

The Parlor Girl’s Guide


Raamat: The Parlor Girl’s Guide by Steve McCondichie (2019)
Hinne: C
Küüniline maatüdruk võtab appi nii elavad kui ka surnud, et ta leiaks tee välja tema perekond tabanud draamast ning eraldatud lõunaosariikide bordellist. Pärast isa mõrva ning ema hülgamist, sunnib halastamatul Molly Lingo töötama Alabama maakonna jahimajas, mis on samal ajal ka lõbumaja. Molly, hakkaja teismeline, kelle vanemad elatusid vaevu tubakasvatusest, saab endale sunnismaise elust pagemiseks appi probleemse õnnemängija ja salapärase vaimu.
Tegevus toimub Ameerikas, Jazzi ajastu alguses, ning Molly lugu toob välja maaomanike julmuse ning noore naise kindlameelsuse mitte olla koheldud kui teisejärguline kodanik. See energiline ajalooline jutustus pakub üleloomuliku põnevust ja liigutavat täiskasvanuks saamise lugu.
History, Drama

Huvitav, mis raamatut mina küll lugesin, sest sisututvustuses lubatud üleloomulikkust mina siit raamatust küll ei leidnud. Samamoodi ei leidnud ma siit ka midagigi käsiraamatu taolist. Tegemist oli ühe väga imeliku raamatuga. Raamatu eessõnas räägib autor sellest, kuidas tema vanavanemad on pärit sellest väikseset külakesest, millest on tänapäeval järel ainult täpp ajaloolistel maakaartidel, seega tekkis selline mulje, nagu võik olla tegu tema perekonna looga, kuid mida kaugemale lugu jõuab, seda enam hakkad selles esialgses mõttes kahtlema, et vist ikka ei olnud perekonnalugu, pigem ikka väljamõeldis, mis lihtsalt toimub selles endisest linnakeses ja selle ümber.

Aga lugu ise. Molly on pere vanim tütar, isa on tal põllumees, kes suudab vaevu oma pere toita, ning käib seega tihti lisatoitu laskmas ka maaomaniku metsades. Viimasel korral jäävad nad vahele. Isa lohistatakse kohe minema ja Molly viiakse koju, kus ta emal on valida, kas ta läheb ise jahimajja paariks aastaks võlga tasa teenima, või läheb sinna Molly. Ema kallistab Molly väikest venda ja saadab Molly jahimajja, lubadusega talle peagi järgi tulla.

Aeg möödub, Molly teeb köögis tööd, ootab ema, saab emandalt rahustavaid süste, mida tea peagi juba igatsema hakkab ja jagab doosi rõõmuga koos emandaga. Siis hakatakse tema neitsinahaga kauplema, et ta oma võlga saaks tasuda. Neitsinahk läheb loosi päris mitu korda, kuni ta müüakse viimane kord ühele dändile, kes annab ta edasi oma äripartnerile, kes on Mollyga eriti jõhker, ning Molly hakkab talle vastu. Samal ajal on ka see dändi kaardilauas pettusega vahele jäänud, seega põgenevad nad koos.

Esialgu tundub neile, et nende põgenemine oli õnnestunud, kuid siis jõutakse neile järele ja kuigi Molly on arvanud, et ta on lahti saanud ka oma laksuvajadusest, siis ei suuda ta siiski loobuda talle pakutud uuest doosist.

Vot selline lugu, kust mina ei lugenud küll kuskilt midagi müstilist välja ja polnud ka kuskil soovitusi kuidas üks elutoas teeniv tüdruk end ülal peaks pidama. See oli lugu noorest tüdrukust, kes satub bordelli, kus temast saab narkomaan. Siis ta põgeneb bordellist koos petturiga ja kuigi esialgu saadab neid õnn, ei saa nad kumbki oma deemonitest lahti ja seega kukuvad veelgi sügavamasse auku. Kahe elupõletaja lugu nende elu kirkaimal hetkel.

Võib-olla kui poleks lugenud sisututvustust või eessõna ja ei pööraks pealkirjale erilist tähelepanu ja ei vaataks üldse raamatu kaant, siis oleks kergem seda lugu lugeda, kuid antud juhul ei vastanud raamatu sisu kaantel pakutule. Kahju.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar