2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 13. veebruar 2018

Metamorfoosid ehk Kuldne eesel



Raamat: Metamorphoseon by Apuleius, tõlge Anne Lill (158, 1994)
Kuldne eesel on eriline, meelelahutuslik ning täielikult loetav ladina romaan – ainus ladinakeelne ilukirjandus, mis on oma täismahus säilinud. Loo peategelane on Lucius, kelle uudishimu ning huvi seksi ning maagia vastu viib teda sündmusteni, mille tagajärjel moondub ta eesliks. Pärast seda kui tal tuleb kannatada mitmeid katsumusi ning alandusi, saab ta lõpuks tagasi inimkuju tänu jumalanna Isisele. Sellesse loose on kokku põimitud nii romantilisi seiklusi, vanu legende kui ja religioosseid lookesi. Kõige kuulsam müüt, mis siin loos on täiespikkuses räägitud on Cupidi ja Psyche lugu.
Drama, Humor, Classic

Järgmine raamat Maailmaklassika loengust. Seda raamatut lugedes ma imestasin, kuidas küll see ei olnud me kohustusliku kirjanduse nimekirjas, kuid kui ma avastasin, et see raamat tõlgiti alles 1994, siis ma enam ei imestanud. :)

Aga millest on siis juttu Metamorfoosides ehk Kuldses eeslis ja miks kuldne eesel? See on üks humoorikas lugu kõrgemast seisusest noormehest, Luciusest, kes reisiv väikelinna, kuna ta on kuulnud, et sealse liigkasuvõtja naine tegeleb ka maagiaga. Seega palub ta Miloselt endale majutust ja sõbruneb ka Milose teenijannaga, kes teda oma perenaise salajaste tegevustega kokku saab viia. Kui siis Lucius ühel ööl vaatab salaja pealt, kuidas perenaine end linnuks muudab, vannutab ta ka teenijannat, oma armukest, endale seda salvi tooma, mille abil perenaine kuju muutis. Suures pabinas toob aga teenijanna vale purgi ja Lucius muutub eesliks.

See ei peaks ju probleem olema, sest kõik mis ta tegema peab, et taas inimeseks saada on roosilehti süüa, kuid kuna on öö, siis lükkavad nad roosilehtede toomise järgmisele päevale edasi. Kuid oh häda, just tol ööl röövitakse liigkasuvõtjat, ning röövitut võetakse ära viima eesel-Lucius ja ta oma hobune.

Seega satubki eesel-Lucius esmalt röövlite heaks töötama, siis aitab ta ühel neiukesel röövlite käest vabaneda, seega neiu kingib talle vabaduse, kuid see, kes peaks eesel-Luciuse viima lustima heinamaale viib ta hoopis ränka tööd tegema veskisse, kust teda kasutab rängalt ka üks puuraidur, kelle käest ta lõpuks põgeneb, kui karu poissi ründab, kuid peagi satub ta uue jõhkardi kätte ja sealt edasi järgmise jätte. Ei möödu päevagi kui teda ei ähvardaks surm, vigaseks peksmine, kastreerimine, kuristiku heitmine ja muud kohutavad asjad, mis ühele eeslile osaks võivad saada. Kuid ega ta ise ka oma olukorda palju ei paranda, sest tihti satub ta oma uudishimu või põikpäisuse tõttu õnnetustesse, millest tagasihoidlikus oleks teda päästnud.
 
Nagu juba kokkuvõttes öeldud, on kogu Luciuse lugu läbi põiminud igasuguste muude lugude ja müütidega, millest siis tuntuim Amori ja Psyche lugu (mida võrreldakse Luciuse looga), kuid siin on mitmeid lugusid ahnetest, julmadest ning armukadedatest abielunaistest, julmadest surmadest kadedate naabrite, sõprade ja sugulaste käe läbi ning ka õõvastavatest meelelahutustest, mida omanikud oma orjadega korraldavad.

See raamat on juba ainult üksi selle pärast täielik nauding lugeda, et teos on meisterlikult tõlgitud. Kuigi esialgu võib keelekasutus olla võõras, siis sellega harjub väga ruttu ja edasi läheb lugu juba väga ladusalt. Väga hea lugu täis väga head huumorit, vahelugusid ja moraali. Miks Kuldne eesel – seda lugege juba ise :)!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar