2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 9. veebruar 2022

Tähelepanekuid närvilise planeedi kohta

Raamat: Notes on a Nervous Planet by Matt Haig, tõlge Toomas Taul (2021) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/59708203-t-helepanekuid-n-rvilise-planeedi-kohta           

Me elame närvilisel planeedil. Selles pole kahtlust. Piisab, kui avada end hetkeks välismaailmale ja vaadata või kuulata või lugeda uudiseid. Uudised mõjutavad meid ja teevad meid närviliseks. Lisaks uudistele survestab meie teadvust moodne leiutis sotsiaalmeedia. See on võimeline tõstma meid pilvedesse või halval juhul paiskama hoopis põrmu.


Kas olete ära lugenud, mitu korda te olete täna alates ärkamisest ilma erilise vajaduseta uurinud oma nutitelefoni ekraani? Kui pole, võiksite seda teha. Vahest avastate siis üllatusega, et teil on nutitelefonisõltuvus. Just seda tunnistab enda puhul avameelselt käesoleva raamatu autor Matt Haig.


Matt Haig räägib sellestki, et ta on nüüdisaegsetes pühamutes – kaubamajades – kogenud õudu, kartes, et mõni rõivapoe vaateaknal olev mannekeen võib teda puudutada. Mis peaks ju olema võimatu.


Usutavasti pakub raamat, mida te käes hoiate, mõnelegi teist äratundmist. Ning ehk on temast ka abi, kui lugeja tunneb juba ammu pakilist vajadust sisemise omaruumi järele, kuhu närvilise planeedi ja kõigi tema hädade eest peitu minna.

Self-Help, Biography


Kui te olete juhtumisi lugenud Haigi “Kesköö raamatukogu”, siis on see raamat nagu loomulik jätk. Kui “Kesköö raamatukogus” kirjutas Haig oma enda kogemustest ja elamise raskustest ilukirjanduslikult, keskendudes hetkele, kui ta oli ka ise kahe vahel, kas lahkuda siit elust või mitte, siis see raamat on kirjalik arutelu selle üle, mis on siin elus see, mis meid selle piiri peale võib ajada. 


Siin on arutelu autori elus ärevust tekitavatest asjadest, kuidas ta nendega hakkama saab, mida ta on aastate jooksul õppinud omaenda vigadest ja tagasilangustest ja mis on aidanud tal selle kõigega hakkama saada. On luuletusi, nimekirju tähtsatest asjadest ja lühikesi nupukesi heade mõtetega. 


See on selline raamat, mida võib otsast lõpuni lugeda, tähistades enda jaoks tähtsamaid kohti, või siis võib ka lugeda pika aja peale peatükkide kaupa, mõelda loetu üle, seedida ja vajadusel ka üle lugeda. Või siis hoopis avada raamat suvalise koha pealt ja leida sealt mõtte sellesse hetkesse, kus ollakse.


Kuigi raamat on kirjutatud vahetult enne neid karantiini aastaid, sobivad paljud siin käsitletud teemad vägagi praegusesse aega. Seda on hea lugeda ja samas on see ka hea raamat kinkimiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar