2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 6. märts 2023

Lugude hoidja

Raamat: The Keeper of Stories by Sally Page, tõlge Ivika Arumäe (2023) ER, RR, A Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/123014482-lugude-hoidja  

Ta ei mäleta täpselt, millest tema lugude kogu alguse sai. Võibolla oli see pealtkuuldud jutu katke, kui ta kraanikaussi puhastas? Kuid peagi (kui ta elutoas tolmu pühkis või sügavkülma sulatas) pani ta tähele, et inimesed rääkisid talle lugusid. Äkki olid nad seda alati teinud, kuid nüüd oli see teistmoodi, nüüd püüdsid lood ise temani jõuda ja ta kogus neid …

Koristaja Janice teab, et just läbi inimeste lugude saad neid tõeliselt tundma. Olgu need siis hiljuti lesestunud Fiona ja tema poeg Adam, ooperilaulja Geordie või kohutav pr “JahJahJah” ning tema foksterjer Decius, Janicel on alati eriline vaade teda ümbritsevale kogukonnale.

Kui Janice alustab pr B juures koristamist - läbinägelik ja kaval naine üheksakümnendates - kohtub ta lõpuks kellegagi, kes tahab kuulda tema lugu. Kuid Janice on kindel: tema kogub lugusid, ta ei räägi lugusid. Vähemalt tal pole lugusid, mida ta tahaks jagada.

Pr B pole rumal ja ta teab, et Janices on rohkem kui esialgu paistab. Mida ta peidab? Pealegi, igaühel on ju lugu mida rääkida!

Mystery, Drama, Humor


“Lugude hoidja” on lugu lugudest ja lugude kogujast. See on nagu äraspidine Šeherezade lugu, kus Šeherezade mitte ei räägi lugusid, vaid kuulab teiste lugusid. Seda siis senikaua kuni ta kohtub pr B’ga, kes hakkab rääkima talle üht pikka lugu ja sedagi vaid siis kui tal selleks tuju on. Kuid kumb neist ikkagi Šeherazade on?


Kas siis kohtumine pr B’ga või bussijuhi ootamatu tähelepanuavaldus või tihedam suhtlemine Fiona ja tema pojaga, kuid miski lööb Janice rutiini segi ja ta hakkab tõsiselt mõtlema, kas see elu, mida ta elab, on see mida ta tahab. Tema abikaasa on hunt, kellel on üheksa ametit, kümnes nälg ja uus üheteistkümnes ümber nurga ning pere peab üleval Janice oma koristaja tööga, kuigi abikaasa naeruvääristab tema ametit igal võimalusel oma baarisemudele. Nende poeg on läinud suurlinna ja koju tuleb üliharva, seega kas ta peab jätkama oma senist elu või leiab ta julguse, et kõndida ära sellest elust, rääkida oma enda lugu, elada omaenda elu.


Kõik uued algused on rasked, kuid kõigis lugudes, mida Janice on kogunud, suudavad inimesed oma elu muuta, saada paremaks, kuid kas ikka kõigi lood on sellise lõpuga. Ja kas igal inimesel on üks selline lugu, mis tema elu paika paneb, või on lugusid palju ja sa valid ise, milline neist on sinu jaoks kõige tähtsam. Tema tunneb on lihtsalt koristaja, ta on lugude koguja, tal on lugu, mida ta rääkida ei julge ja tal on küsimusi, mida ta oleks pidanud juba ammu küsima. Täpselt samamoodi nagu Janice aitab teistel leida oma uue ja parema tee, aitavad teised ka teda, kui ta vaid julgeb nende abi vastu võtta.


Selles loos on mõnusat huumorit, on palju raamatuid, on armastust ja südamevalu, ning lugedes mõtled ka enda lugudele.


Hea lugemine!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar