2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

esmaspäev, 4. märts 2024

Fable

Raamat: Fable (The World of the Narrows #1) by Adrienne Young (2020)  Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/44012880-fable  

Seitsmeteistaastane Fable, Narrowsi kõige kuulsama kaupmehe tütar, on merd alati oma koduks pidanud. Sellest on neli aastat kui ta nägi oma ema uppumas julmas tormis. Järgmisel päeval jättis ta isa ta maha saarele, mis oli kurikuulus oma kurjategijatest elanike ning vähese toidu poolest. Et ellu jääda, pidi Fable hoidma omaette, õppima kahtlustama kõiki ning toetuma neile oskustele, mida ta ema oli talle õpetanud. Ainus asi, mis aitas tal edasi minna, oli ta eesmärk, saada saarelt minema, leida isa, ning nõuda talt kohta tema laeval. Selle eesmärgi saavutamiseks, sebib ta endale noore, Westi nimelise kaupmehe abiks, et noormees viiks ta üle ookeani Narrowsisse ja tema isa juurde.

Kuid Fable isa vaenlased ning kauplemise ohtlikkus on mitmekordistunud sellest ajast saati kui tüdruk oma isa viimati nägi, ning peagi saab ta ka teada, et West pole päris see, kelles ta teda pidas. Üheskoos peavad nad hakkama saama palju rohkemaga kui ohtlikud tormid, mis ähvardavad Narrowsit.

Fantasy, YA, Romance, Pirates, Fiction


Selle sarja raamatud ootavad juba ammu mu lugemisnimekirjas, seega oli aeg alustada.

Fable, õbluke tüdruk (esmapilgul) on suutnud neli aastat elus püsida saarel, kus varastatakse kõike, mis pole maa külge naelutatud (ka need asjad pole alati vargakindlad) ning toit on see, mille nimel peavad kõik võitlema. Fablel on oskusi, mis annavad talle toidu ja elukoha muretsemises mõningad eelised, kuid samas seavad ta ka ohtu, sest sedasi on ta sattunud ahnete inimeste huviorbiiti. Kuid tal on vaja koguda mammonat, et kinni maksta kapten, kes viiks ta saarelt minema. Ning just siis, kui tal on jäänud üks päev, enne kapteni saabumist, tuua merest üles need viimased kivid, mis aitaksid tal saarelt pääseda, jääb ta silma neile, kellele ei peaks silma jääma.

Kuid Fablel on kiired jalad ja mingil arusaamatul põhjusel ei viska West teda kohe üle parda (kuigi kogu ta meeskond seda soovib) ja nii saab Fable teekonna esimene osa alguse.

West on noor kapten (endine piraat), kellel on viimased neli aastat olnud väga tulus töö, mille täitmise käigus on ta ka oma äri saanud teha ning tema heidikutest meeskond on koos temaga nende ühise eesmärgi nimel rüganud. Kuid see tüdruk, ta ajab kõik segamini. Kuid ta ei saa teda üle parda visata, sest selle tulemus oleks palju hullem.

Jõudnud eesmärgini, kuulsasse kaubanduslinna Narrows, ei lähe asjad sugugi nii nagu loodetud. Kuid võibolla on isegi parem, et kõik pea peale pöörati, kui vaid nende elu selle pärast ohtu poleks sattunud. Kuid nad on ettevõtlikud noored inimesed, kes leiavad uued võimalused välja pääseda pealtnäha võimatust olukorrast.


See on piradilugu ja samas nagu pole ka, see on täiskasvanuks saamise lugu, kuid mitte ainult, see on end isale tõestamise lugu, kuid samas palju enamat. Kui need kolm asja kokku panna, omavahel ära segada, lisada kuhjaga sõpruse tugevaid sidemeid, algava armastusloo sära, põnevad iidsed müüdid, mis tõeks osutuvad, palju põgenemist ja uskumatuid tehnilisi imemasinaid ja saategi selle raamatu. Seda on huvitav lugeda. Tõsi, vahel on tüütu, kui liialt kauaks ühele teemale kinni jäädakse, kuid põnev on ikkagi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar