2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 20. september 2020

Testament

Raamat: The Testaments (The Handmaid’s Story #2) by Margaret Atwood, tõlge Riina Jesmin (2019, 2020) Varrak, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/54366229-testamendid 

Kui Teenjanna loo lõpus sulgub kaubiku uks Offred’i tuleviku ees, polnud lugejatel mingit võimalust teada saada, mis teda ees ootas - kas vabadus või surm.

Testamentidega on ootus läbi.

Teine osa jätkub rohkem kui viisteist aastat pärast seda kui Offred tundmatusse astus, tuues lugejateni kolme Gileadis elava naise avameelsed tunnistused.

Selles osas vastab autor küsimustele, mis on piinanud lugejaid aastakümneid.

Drama, Fiction Dystopia


Kui ma Teenijanna lugu lugesin, olin ma lugenud paljusid dystoopia raamatuid, kuid ma polnud veel lugenud seda põhilist raamatut, mis Atwoodi oli selle loo kirjutamisel mõjutanu. Nüüd olen ma lugenud Georg Orwelli “1984” ja pean ütlema, et seda raamatut on tugevalt ka Testamentides.


Testamendid on kolme naise lugu - kaks neist räägivad omapoolse loo sündmustest, mis viisid soovitud lõpptulemuseni ja üks neist kirjutab keelatud päevikut kellegile, kes võibolla kunagi ta märkmed leiab. See raamat on pikast mängust, väga pikast mängust ja selles mängus olevatest etturitest.


Need kolm lugu seletavad lugejale nii jutustajate minevikku kui ka olevikku, ning annavad vihjeid tulevikule. Atwoodile omaselt on lood suhteliselt julmad ja võrdlemisi reaalsed. Jah ta vastab nendele küsimustele, mis Teenjanna lugude lugejatel tekkisis, täitis tühimikud mis esimene raamat jättis, kuid samas pakub ta ka lugejatele palju enamat. Aga mida ta ei paku, on telesarja ümberkirjutust, telesarja tegijad lähevad ikkagi oma looga sinna kuhu nemad tahavad ja Atwood kirjutas oma raamatu.


Kuigi raamatu algust võib raske lugeda, sest esialgu ei pruugi väga kerge olla ära tabada, kes on kes ja kuidas nad on seotud esimese raamatuga, kuid peagi saab killud kokku panna ja lugu läheb iga leheküljega üha põnevamaks. Kui esimene raamat oli hirmuäratavalt sarnane meie enda olevikule ja poliitilisele olukorrale selles ookeanitaguses suurriigis, siis teine raamat ei taba nii teravalt seda hella närvi, kuid samas, kes teab, võibolla on paarikümne aasta pärast ka selle raamat sisu hirmuäratavalt tuttav.


Hea, hirmutav ja põnev lugemine.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar