2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

laupäev, 19. detsember 2020

The Midnight Library

Raamat: The Midnight Library by Matt Haig (2020)  Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/48693877-the-midnight-library      

“Elu ja surma vahel on raamatukogu ja selles raamatukogus on on lõputult riiuleid. Iga raamat pakub võimalust proovida elu, mida sa võiksid elada. Et näha kuidas elu oleks võinud minna, kui sa oleks teinud teisi otsuseid … Kas sa oleks teinud midagi teistmoodi, kui sul oleks võimalus oma kahetsusi uuesti teha?”


Kuskil universumi serval on raamatukogu, kus on lugematul hulgal raamatuid, igas neist lugu teistsugusest reaalsusest. Üks neist räägib sinu elu loo, nagu see on, selle kõrval teine raamat räägib loo, milline oleks sinu elu siis kui sa oleks teinud mingil eluhetkel teistsuguse otsuse. Me kõik mõtleme, milline meie elu võiks olla, kuid mis siis kui sul oleks võimalus minna sinna raamatukokku ja ise järele uurida? Kas mõni neist teistest eludest oleks tõesti paremad?

Nora Seed leiab end vastakuti sellise otsusega. Talle pakutakse võimalust muuta oma hetke elu uue vastu, valides teise ameti, jättes kellestki lahku minemata, realiseerides unistust saada glatsioloogiks, seega peab ta südaöises raamatukogus ringi liikudes endas otsusele jõudma, milline on tema jaoks tõeliselt rahuldust pakkuv elu ja mis on see mis teeb elu tema jaoks elamisväärseks.

Fantasy, Magical Realism, 


Päevad, kui kõik siin elus halvasti läheb, on meile kõigile tuttavad, kuid me kõik ei reageeri neile ühtemoodi. Mõne jaoks võib see olla viimane piisk karikasse ja ta otsustab alla anda, mõni näeb selles lootust, et halvemaks enam minna ei saa (optimistid ütleksid selle peale: Alati saab!) Meil kõigil on elus olnud hetki, mida me hiljem kahetseda võime, sest alati jääb närima mõte, et kui me oleks teise otsuse teinud, siis oleks me äkki seda musta hetke vältinud, et tolle otsuse taga võis meid oodata õnnelik elu, selle põrgu asemel, kust me end hetkel leiame. Mis siis kui me saaks neid kahetsetud otsustavaid hetki uuesti teha ja lisaks neile otsustavatele hetkedele ka teisi väiksemaid otsuseid muuta ja vaadata, kuidas siis meie elu oleks võinud minna.


Kas me ise oleme endale selgeks teinud, miks me neid hetk kahetseme, kas need otsused mida me tegime olid mõjutatud meie oma soovidest/unistustest või mõjutas meid keegi meie lähedane, keda meie otsus mõjutas.


Noora kohutav päev algab juba eelneval õhtul, kui ta saab teada, et ta kass on auto ette jäänud, järgmine päev, kui ta tööle, muusikapoodi, hiljaks jääb, laseb poe omanik ta lahti, teel koju saab ka kokku endise koolikaaslasega, kes räägib oma “õnnelikust” elust, ja oma endise bändikaaslasega, kes ütleb talle, et ta vend on endiselt ta peale vihane ja ei taha temaga ilmselt kunagi enam rääkida ja siis unustab ta oma klaveriõpilase tunni ja kaotab need tunnid, ning ta naaber ei vaja enam ta abi rohtude toomisel apteegist. Iseenesest ju väikesed asjad, kuid kui koguda need kõik kokku väiksesse neiusse, kellel emotsioonid olid nagunii suuremad kui ta neid ohjata suutis, siis tema jaoks oli seda kõike liiga palju ja jõudu edasi minna tal enam pole. 


Ja niiviisi satubki ta südaöisesse raamatukokku, kus riiulitel on rohelised raamatud, iga raamat natuke erinevas toonis roheline, kuid kõik on rohelised ja vastu võtab teda tema kooliraamatukoguhoidja pr Elm. Mida Nora raamatukogus avastab, mida teada saab, kas ta leiab uue ja parema elu … lugege ise.


Meeles tasuks pidada ühte pr Elmi tarkust 

You don’t have to understand life. You just have to live it.

Kõige parem oleks seda raamatut iseloomustada vist nii: siin on natuke filmist “See imetabane elu”, natuke seriaalist, “Being Erica” ja ka  Claire Northi raamatust “Harry Augusti esimesed viisteist elu”. See on lugu elust ja võimalustest, otsustest ja kahetsustest. Suurepäraselt kokku pandud teekond sügavast masendusest arusaamiseni, mis on kõige tähtsam, ilma milleta pole ükskõik kui edukas elu see elu, mis sind õnnelikus võiks teha. Nagu juba öeldud, elu ei peagi mõistma, sa pead lihtsalt elama.


Hea lugemine!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar