2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 2. veebruar 2021

On kuu kui kuldne laev

Raamat: On kuu kui kuldne laev by Juhani Püttsepp, illustraator Gundega Muzikante (2020) RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/55992258-on-kuu-kui-kuldne-laev     

Sõjasügisel 1944. aastal jätsid tuhanded Eestis ja Lätis maha oma kalli kodu, et pageda üle mere Rootsi. Paadipõgenike seas oli palju lapsi.


Nende mängud jäid korraga katki, sest tuli alustada ohtlikku reisi tormisel Läänemerel.


Väike tüdruk Keete kaotab lainetesse oma kaisukaru Pätsi, aga nagu väikese ime läbi leiab selle taas üles. Lõpuks paistab tema perele ka Rootsimaa rand, kus ees ootavad kakaokruus, täisaun ja koduigatsus …

Children, History, Drama


“On kuu kui kuldne laev” on raske lugu, kuid lugu, mida ei tohi unustada, see on osa meie ajaloost, kas me tahame seda või mitte.


Iga põgeniku lugu on erinev, kuid samas võib leida kõigis neis lugudes midagi sarnast, seega pole imestada, et  alguses oli loos palju ühiseid jooni Ilon Wiklandi looga raamatust “Pikk-pikk teekond.”


Keete, tema vanemate ja kaisukaru, naabrilaste ja nende vanemate, ja teiste tuttavate lahkumine, ohtlik meretee ja esimesed kogemused Rootsi jõudmisest on kirja pandud lihtsalt kuid südamlikult, pakkudes midagi nii täiskasvanud lugejale kui ka noorematele. Noorematele tuleb ilmselt nii mõndagi asja seletada, kuid eks see on ka ju ajalooliste lugude juures loomulik.


Korralik eeltöö on andnud suurepärase tulemuse ja see oli hea lugemine, ning lugu saadavad ilusad pildid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar