2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 16. oktoober 2022

Looduse jõud

Raamat: Force of Nature (Aron Falk #2) by Jane Harper, tõlge Kersti Unt (2022) V, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/61372482-looduse-j-ud            

Eduka Melbourne’i firma töötajad saadetakse matkale Giralangi jäestiku metsapadrikusse, Austraalia bushland’i, et parandada töösuhteid ja end paremini tundma õppida. Matkale läheb eraldi gruppidena viis meest ja viis naist, üks naistest jääb aga metsikus ümbruses kaotsi.

Kadumist asub uurima föderaalpolitseinik Aaron Falk koos oma partneri Carmeniga, sest kaotsiläinud naine varustas politseid kompromiteerivate dokumentidega firma tegevuse kohta ja need dokumendid on vaja kätte saada.

Uurimise käigus avanevad põnevas keerukuses matkajate omavahelised suhted ning Aaron Falki minevikupainajad, samuti ürgmetsa, ootamatusse ja ärevaks tegevasse looduskeskkonda sattunud inimese loomus.

Criminal Mystery, Thriller


“Looduse jõud” on ühtaegu nii imelik kui ka huvitav krimipõnevik.


Põnev on jälgida erinevate osaliste tegevusi ja mõtteid - matkajaid matka ajal ja politseiniku otsimas. Nendest matkapäevad kildudest  ja Falki mõtetest otsingu päevadel, saab kokku huvitava pildi, mis annab vähemalt mingil määral aimu kes, kus, kuna ja miks midagi tegi ning mis selle kõige tagajärg on. Kuid samas jäävad siiski õhku küsimused, millele vastuset ei saa.


Ma tean, et see on autori valik, keda ta metsa koos ekslema paneb, kuid samas ta ei andnud väga head põhjendust, miks ikkagi just need naised. Jah, neile on antud tööalane seos (alluvussuhted, tööülesannete seos), ja ka ajalooline seos (õed ja kunagised koolikaaslased) ning neil kõigil on algusest peale vastastikune antipaatia, mis võib ka olla põhjus, miks neid kokku panna, et nad õpiks üksteist tundma ja saaks oma antipaatiast üle aga kas tõesti on autori ainus eesmärk tekitada looks vajalik pingeline õhkkond, või on tal veel mingi teine eesmärk, see jääb segaseks.


Ka politsei suhtumine, kui ilmneb ühe matkaja kadumine on imelik. Ainus Falki ülesanne on ju saada kätte need dokumendid, mis tõestavad rahapesu, mitte leida kadunud matkaja, kadunud inimese leidmine on täiesti teisejärguline.  Jah Falk keskendub matkajate vahelistele suhetele ja sellele, mis tegelikult neil päevadel toimus ja miks keegi neist üldse võis kaduma minna, ning äkki võib selle taga olla just nendes mägedes kunagi tegutsenud sarimõrvar, kuid ülevalt  poolt esitatakse talle ikka vaid üks nõudmine - Lepingud, leidke need lepingud - ja ka matkaseltskonna ning perekonna küsitlemisel keskenduvad nad sellele, kas keegi aimas kadunu koostööd politseiga ja kas oleks võimalik kuidagi saada ligi neile dokumentidele, mida ta politseile oli lubanud. Väga imelik suhtumine. 


Lisaks toob autor neile kahele pealiinile sisse ka kolmanda, mis mingil määral seletab toimunut, kuid samas … 

Elu ongi segane ja kõike ei saagi mõista, ning täpselt sellise loo autor meile ka pakub.


Jah, see on põnev lugu kuid minu jaoks jäi midagi natuke puudu, et see oleks olnud suurepärane lugu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar