2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 16. oktoober 2022

Väike iluremont

Raamat: Pintaremontti by Miika Nousiainen, tõlge Triin Aimla-Laid (2022)  ER, A, RR Hinne: B+ Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/62302970-v-ike-iluremont  

Vaimukas läbilõige heaoluühiskonna inimeste probleemidest.


Isa matustel tunneb Sami endal sugulaste laitvaid pilke: kas ta tõesti pole endale kaaslast leidnud? Ikka veel? Seejuures on Sami otsinud naist – oma tulevaste laste ema – juba pikka aega. Kahjuks suudab ta ikka ja alati oma suhted untsu keerata. Peagi on Samil kannul vihane motojõuk ja ta peab end varjama sõbra korteris. Kui ta satub seal lugema Iluremondi-nimelist blogi, tekitab see temas vastakaid tundeid. Blogi suisa pakatab idüllilise elu kirjeldustest, mis näivad olevat liiga ilusad, et olla tõsi.

Idüllist kaugel on ka Sami klammerduv ema, lastetuse all kannatav õde ning kaks sõpra, kellest ühest on saanud üksikisa ja teisest oma eakate vanemate hooldaja. Teravmeelse ja empaatilise huumoriga jälgitakse nende toimetulekut ühiskonnas, kus kõik teised teavad, kuidas on õige elada.

Drama, Humor


“Väike iluremont” on suurepärane lugu inimeste elust alustades surmast ja lõpetades suure sooviga luua uusi inimesi. 


Lisaks surmale ja tiksuvale beebikellale on siin suur osa ka armastusel - mehe ja naise vaheline armastus, lapse ja lapsevanema vaheline armastus, sõprade vaheline armastus, elu armastus, armastuse otsimine, armastuse kaotamine, armastuse ideaalid ja ootamatud armastused.


Ja siis on siin üks suur ja kõike segav vale - hädavale, valgevale, pabinavale, ärivale. Vale ei aita, vale tekitab vaid uusi valesid, mis viivad uute valedeni ja lõppkokkuvõttes selle kõige kaotamiseni, mis valega on saavutatud. Isegi kui vale pole päris vale, vaid täitsa heade eesmärkidega tõe varjamine, siis teeb selle väljatulek tavaliselt palju rohkem haiget, kui oleks tõe teadmine algusest peale.


Mõnusalt humoorikas, kaasakiskuvalt tempokas, värskendavalt otsekohene ja mõnes asjas ka hirmuäratavalt äratuntav. Nousiainen ei pane küll nutma (mind vähemalt mitte), kuid kindlasti paneb ta muhelema ja järele mõtlema, tuues välja need tüüpilised probleemid millega igapäevaselt kokku puutume ja lisab siis juurde mõningad ülevõlli hetked, et ei unustaks elus ka vahel naerda.


Väga hea lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar