2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

kolmapäev, 26. oktoober 2022

Mõrv enne õhtupalvust

Raamat: Murder Before Evensong (Canon Clement #1) by Richard Coles, tõlge Reelika Haapanen (2022) ER, RR, A Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/62700046-m-rv-enne-htupalvust              

Kanoonik Daniel Clement on Champtoni kirikuõpetaja. Ta on seda ametit pidanud kaheksa aastat ja elab kiriklas koos oma lesestunud ema – iseteadliku, sõnaka, kartmatu ja õige pisut ärritava Audrey – ning nende kahe taksikoera, Cosmo ja Hildaga. Kui Daniel annab teada oma plaanist lasta kirikusse tualettruum ehitada, jaguneb kogukond äkitselt (ja ootamatult) kaheks. Tekkinud lõhe toob päevavalgele kaua varjatud saladused ja need ähvardavad purustada külakeses valitseva näilise rahu. Ja siis leitakse kiriku tagumisest otsast surnult Anthony Bowness – Champtoni patrooni, Bernard de Flouresi nõbu; talle on aiakäärid kaela torgatud. Politsei asub asja uurima ja surnukehi lisandub veelgi, ning Daniel on ainus, kes saab üritada oma lagunevat kogukonda koos hoida … ja tapja tabada. „Mõrv enne õhtupalvust“ on külakirikuõpetaja pilgu läbi avanev võluv pilguheit külaellu, kust ei puudu poliitilised põrsatembud ja vajadus omavahel vaenujalal olevaid gruppe ohjes hoida. Autor tunneb ilmselgelt teemat, millest kirjutab, ning annab oma kogemusi edasi ehedalt ja vahetult.

Criminal mystery


Lühike iseloomustus sellele raamatule - “Isa Brown” ja “Grantchester” kaheksa/üheksakümnendatel :).


Selline tore krimilugu, mis toimub väikeses Inglismaa külakeses, kus kõik elanikud teavad üksteist ja on ninapidi üksteise eludes, kuid samas on neil kõigil ka oma saladused ja mõni neist on valmis rohkemaks kui teised, et oma saladust hoida. Ning kui inimesed on liialt üksteise taskutes, tekivad neil ka probleemid, mis võivad lõppeda veriselt.


Tasub meeles pidada, et tegevus toimub möödunud sajandi viimastel kümnetel, seega võib mõni asi imelikult kõlada, kuid samas annab see omamoodi ajaloolise võlu kogu loole.


Kui oleme saanud ülevaate külakese elanikest ja külaksesest toimuvast, leitakse esimene laip. Ühtpidi tundub nagu oleks tegu planeeritud mõrvaga, teistpidi jällegi jääb mulje, et tegu on hetkeolukorra ärakasutamisena. Ja sedasi tulebki mängu piirkonna politseinik, kes esialgu ei soovi kanooniku  abi, kuid mida kaugemale lugu läheb, seda rohkem nende koostöö sujub. See ei tähenda, et nad suudavad päästa järgnevad ohvrid, kuid lõpuks saab juhtum siiski lahendatud.


Ja tähelapanuta ei saa ka jätta kahte teist kõrvaltegelast, kes liputavad oma saba, topivad nina sinna kuhu poleks vaja, ning hoiavad kanooniku pidevas liikumises.


Täitsa andekas ajalooline muhekrimi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar