2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

pühapäev, 10. jaanuar 2021

Jane Austen’s Best Friend: The Life and Influence of Martha Lloyd

Raamat: Jane Austen’s Best Friend: The Life and Influence of Martha Lloyd by Zöe Wheddon (2021)  Hinne: C Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/55182717-jane-austen-s-best-friend      

Kõik Jane Austeni fännid üle kogu maailma usuvad, et just nemad võiksid olla oma armastatud autori parimad sõbrad ja see raamat annabki ülevaate, mida tema parimaks sõbraks olla tähendanuks. Raamat pakub erakordset vaadet Jane lähimast ringkonnast. See südamlik ülevaade jälgib tihti tähelepanuta jäänud isikut Jane maailmas ja milline oli nende vahelise sõpruse mõju Jane elule.


Iga peatükk pakub detailseid ja huvitavaid fakte kuidas Jane ja Martha sõprus tekkis ja püsis. Jälgitakse nende ühiseid huvisid, positiivseid ja negatiivseid romantilisi kogemusi, nende kirge poodlemise ja moe vastu, perekonna ajalugu, õnnelikke juhuseid ja tüdrukute lobisemist. See raamat pakub võimalust piiluda nende ühise elu telgitagustesse ning ühtlasi süvendada ka tutvust selle armastatud kirjanikuga.

Biography, History, Study 


Jane Austeni parim sõber on uurimus Jane ja Martha suhetest, mis põhineb nende ja nende sugulaste ja sõprade vahelistel kirjadel ja väljavõtetel päevaraamatutest. Martha ja Jane kohtusid, kui Martha kolis koos õdede ja emaga Jane perekonn lähistele. Jane oli siis 13 ja Martha 23, kuid vaatamata vanusevahele, sidusid neid ühised huvid raamatute ja kirjutamise vastu, samuti ka pikad jalutuskäigud ja nad olid ka üksteisele toeks, kui Jane vajas kedagi, kes annaks talle ausat tagasisidet tema kirjutiste kohta ja Martha vajas sõpra, kellega end vabalt tunda.


Kuigi nad polnud pidevalt koos, ikka pidid nad ühel või teisel põhjusel pikemat või lühemat aega lahus olema, siis kirjutasid nad üksteisele pidevalt, kattes kirjades igasuguseid teemasid, igapäevaseid tavalisi külastusi, romantilisi mõttekesi, kommentaare inimeste, raamatute ja kõige muu nendele tähtsa kohta. Ja kui nad ei kirjutanud ka üksteisele, siis saatsid nad sõna üksteisele teistele saadetud kirjadega. Kuid otse loomulikult ei ole kirjades kaetud iga hetk nende elust, seega sai uuringu autor nii mõnegi koha peal oma soovmõtlemist kasutada, lootes ja uskudes, et üks või teine nupuke oli vihje ühele või teisele asjale.


Martha oli Jane jaoks lisaks proovilugejale ka keegi, kes võimaldas Janel lõpuks saada selleks, keda me kõik teame - kuulus kirjanik. Kuigi Martha ja Jane tundsid üksteist aastaid siis ühist elamist jagasid nad vaid viimased kümme aastat ja selle aja jooksul võimaldasid Martha, Jane ema ja õde Cassandra Janel üksi oma kirjutuslaua taga üle vaadata lapsepõlves pere meelelahutuseks kirjutatud lugusid ja juurde kirjutada uusi lugusid. 


Jane pidas Marthat oma õeks aastaid, ning nad ka olid kaugelt sugulased, kuna Jane vend oli abielud Martha õe Mariga, siis õeks sai Martha Janele alles aastaid peale tema surma, kui Martha abiellus 65 aastasena Jane teise vennaga. Nende sõprus ei lõppenud Jane surmaga, Cassandra ja Martha hoidsid nende sõprust kallina kuni nad mõlemad veel elasid.


Nagu ma juba kirjutasin, on see uurimus koostatud kirjade ja päevaraamatute põhjal ning autor on ka palju kasutanud oma uskumust või arvamust, et rääkida sellest sõprusest.  Nende sõprust jälgitakse hetkest, kui nad kohtuvad esimest korda kuni Martha lahkumiseni, pakkudes ülevaadet nende elust nii rõõmsatel kui ka kurbadel aegadel, jälgides nende romantilisi lootusi, lähedaste surma, finantsilisi raskusi ja tervislike probleeme. See on huvitav töö, mis laseb lugejal näha Austeni elu senitundmatu külje pealt, ma lihtsalt soovin, et autor poleks nii palju enda, kui tõsise Austeni fänni, arvamusi ja nägemusi sisse kirjutanud, vaid oleks piirdunud olemasoleva materjaliga.


Huvitav uurimus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar