2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 22. jaanuar 2021

Love of Life

Raamat: Love of Life by Jack London (1905) Manybooks.com Hinne: A Lühikokkuvõte: https://www.goodreads.com/book/show/42527899-love-of-life     

Ameeika autori, ajakirjaniku ja ühiskonna aktivisti, Jack Londoni lühilugude kogumik, mis on kirjutatud tema “Klondike” perioodi ajal. Nimilugu “Armastus elu vastu” jälgib kullakaevaja teekonda üle Kanada tundra.

Järgnevad lood on:

A Day’s Lodgins
The White Man’s Way

The Story of Keesh
The Unexpected
Brown Wolf
The Sun Dog Trail
Negore, The Coward

Fiction, Adventure, Classics


See kogumik, mis koosneb kaheksast loost on ka osaliselt kaks korda eestikeelsena avaldatud, 1950 “Armastus elu vastu” ja 1981 “Elukihk”, kuid nad ei sisalda päris samu lugusid, mis originaalis.


Need kaheksa lugu toimuvad pea kõik Alaskal või on seotud Alaskaga. Jutustaja on enamasti keegi, kes kogeb midagi elumuutvat, neid proovile panevat. 


Love for Life jälgib kaevurit, kes on teel kaevandusest tagasi tsivilisatsiooni, kuid ta vigastab jõge ületades jalga ja ta kaaslane jätkab vaikides tee, tema hüüetest välja tegemata. Seega peab ta end kokku võtma ja üksi jätkama, kui ta tahab ellu jääda. Tema teekond ilma toiduta, üha lagunevate jalavarjudega ja külmeneva ilmaga on raske ja valus lugeda.


Järgmine lugu, A Day’s Loging on samas aga humoorikas lugu sellest, kuidas keset mitte midagi, krõbedas külmas, üksikus jahimajas kohtuvad abikaasad. Abikaasad, kellest ühel on kaasas tema uus elukaaslane. Kui nad aru saavad, kes on sallide ja härmatise kihi alt välja tulnud, muutub olukord imelikuks, sest kuidas nad kolmekesi küll saaks ühe katuse all kasvõi ühe öö mööda saata. :)


The White  Man’s Way on lugu sellest, kuidas põliselanikud, kes on harjunud loodusega koos elama, harjunud sellega, et kõik kordub ja kõigi jaoks on samad reeglid, peavad nüüd hakkama saama sisserändajate üha muutuvate reeglitega.


The Story of Keesh on muinasjutuline lugu sellest, kuidas Keeshist sai külavanem ja kuulsaim kütt.


The Unexpected jälgib ühe naise teekonda leedi toaneitsist sisserändaja abikaasaks, kullakaevaja kaaslaseks ja siis jääb ta koos abikaasa ja kolme teise kaevuriga talve tulles kaevanduse ligidale lumevangi, seega võib ainult aimata, mida teeb tsivilisatsioonist kaugel olemine inimestega, eriti kuna neil on ka veel käes kaevandatud kullaliiv, mille nad kevadel linna minnes osadeks peavad jagama.


Wolf on peategelane loost Brown Wolf. Ta on koer, kes on sattunud abielupaari juurde Californias. Kuid ta ei taha seal olla, seega esialgu jookseb ta pidevalt minema, kuid vahet pole, kui kaugele põhja ta ka jõuab, ta tuuakse alati tagasi nende juurde. Kuid siis ühel päeval, satub nendega kokku mees põhjast.


Loos The Sun Dog Trail kirjeldab põliselanik pilti, mille nimeks tema paneks The Sun Dog Trail. Sun Dogs tekivad talvel, krõbeda külmaga, pilvitul ja tuuletul päeval, kuid päiksel tekib jääkristallidest kaks peegeldust, kummalegi poole. Selle pildi seletamiseks räägib pärismaalane loo retkest, mille lõpus nägi ta ideaalset päikse koera hetke. See on tema jaoks pilt millel pole ei algust ega lõppu, kuid ilma alguse ja lõpu rääkimata, ei saa ta seda pilti seletada.


Negore, The Coward on taas kord üks muinaslugu, rahvapärimus Negorest, keda ta hõimlased argpüksiks peavad ja tema tõestab, et nad eksivad.


Igas loos on oma tarkusetera. Neid võib olla raske lugeda, sest nad on ausalt reaalsed, kuid samas on nad väga kaasahaaravad.


Suurepärane leid klassika hulgast.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar