2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

reede, 28. aprill 2023

Nartsissistid minu ümber

Raamat: Omgiven av narcissister: Så hanterar du självälskare by Thomas Erikson, tõlge Liisa Koppelmaa (2023) V, RR, A Hinne: B Lühikokkuvõte: 

https://www.goodreads.com/book/show/122823691-nartsissistid-minu-mber                   

Kas oled kohanud inimesi, kes aina iseendast vatravad? Nad kuulutavad, et teavad kõike ja oskavad kõike, nad on näinud kõike ja teinud kõike. Nad peavad end teistest paremaks, ilusamaks ja edukamaks. Täpselt. Just selliseid inimesi ma silmas peangi. Igapäevane nartsissism paistab aina levivat. Kas oleme jõudnud piirini, kus enesekesksust on saanud liiga palju? Kui kaugele saab asi veel minna, enne kui keegi pidurit tõmbab? See raamat pakub tööriistu, mis aitavad sul egoistide keskel ellu jääda.


Thomas Erikson kirjeldab inimkäitumist humoorikalt ja tabavalt. Tema teostest on saanud üleilmsed menukid. Seekord on ta ette võtnud äärmusliku enesekesksuse. „Nartsissistid minu ümber” aitab sul märgata hoiatussignaale, et vältida seda salakavalat lõksu.

Nonfiction, Psychology, Self Help


Neljas Eriksoni raamat siis. Kui te olete juba teadlikud kõigist neist teid ümbritsevatest idiootidest ja psühhopaatidest ning oskate ka hakkama saada tagasilöökidega, siis ongi õige aeg pilk korraks nartsisisstidele visata. Aga ainult korraks, sest kui liialt kauaks neid vaatama jääda, siis võite nende võrku sattuda :). 


Ei tegelikult ei ole asi nii hull, see on hullemgi veel. Lisaks sellele, et meie ühiskonnas on palju neid, kellele meeldib oma nägu, naeratus, hääl ja teod, ning nad püüavad ka meid end imetlema ja kummardama kiskuda, on olemas ka kollektiivne nartsissism, mis püüab teile igasuguste mõjutusvahenditega just nendemoodi mõtlema panna ja kui te seda teha ei taha …


Tänapäevane nartsissistlik kultuur pole kindlasti midagi uut, lihtsalt nüüd on neil laiemad väljendamise võimalused ja seega näeme me seda rohkem.


Kuid nartsissism pole ju ainult eneseimetlemine, see on ka teistega manipuleerimine ja vot see on see ebameeldiv osa. Eriksonil on hea nõuanne, kuidas nartsisisstidest lahti saada - lõpeta nendega suhtlemine! Lihtne ju. Jah sõbra, elukaaslase, töökaaslase, ülemuse, hõimlase juurest kõnnid minema, lõpetad suhtlemise, kuid kuidas sa lähisugulastega suhtlemise lõpetad? Ilmselt tuleb õppida nende manipulatsioonidest läbi nägema ja mitte lasta end tõmmata intriigidesse, millesse sa sekkuda ei taha. Las nutavad, las ähvardavad, las meelitavad, sina õpi selgeks kivinägu ja EI ütlemine, äkki saab nii nendega hakkama.


Eriksoni raamatuid on mõnus lugeda, nii saad enda kohta rohkem teada ja õpid ka end kaitsma ning ära tundma olukordi, millel võivad olla sulle nii psüühiliselt kui ka füüsiliselt negatiivsed tagajärjed.


Kui aga tahate midagi veel nartsissistide kohta teada, siis soovitan kuulata Life Uncut nimelist taskuringhäälingut. Nad räägivad oma kogemustest igasuguste erinevate inimtüüpidega suhtlemisest ja kuidas nendega hakkama saada. Lisaks ka oma elust läbi mõnusa huumoriprisma. See nartsissistide saade on paar aastat vana, kuid teema ju ei aegu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar