2024

Artemiz's 2024 book montage

Cluelessly Yours
The Library of Heartbeats
Finlay Donovan Is Killing It
Tuvi tiivad
Geneva: A Novel
The Ladies Rewrite the Rules
Heartsong
The Seven Husbands of Evelyn Hugo
That's Not My Name
The Coworker
The Teacher
Maagilise maailma vardjad
Skyward
The Magic All Around
Kohtamine kurjusega
When Grumpy Met Sunshine
Lottie Brooksi täiega jube koolireis
Fable
Rotisaar ja teisi lühijutte
A Death in Diamonds


Artemiz's favorite books »

teisipäev, 4. aprill 2023

Atalanta

Raamat: Atalanta by Jennifer Saint (2023) Hinne: B Lühikokkuvõte: 

https://www.goodreads.com/book/show/61152901-atalanta              

Kui kuningas Arcadiale sünnib tütar, toob ta talle vaid pettumust.

Kui vastsündinu Atalante jäetakse mäele, saatuse hoolde, võtab mööduv emakaru ta oma hoolde, et kasvatada teda koos oma poegadega, Artemise kaitsva pilgu all.

Atalanta vannub, et ta tõestab, et ta on sama võimekas kui teised tuntud Kreeka kangelased, seega lahkub ta oma armastatud metsast ja ühineb Jasoni ja teiste Argonautidega. Kuid kas ta ikka suudab end kirjutada legendidesse meeste loodud maailmas?

Fantasy, Mythology, Retelling, 


Esmalt küsin - kas te teate, kes on Artemis? Jason? Herkules? Argonaudid? Kuldvillak? Medea? Atalante? Kui esimeste kohta ütlete kindlasti, et jah, olete kuulnud, isegi kui ei tea täpselt, kes nad on või milline roll on neil Kreeka mütoloogias või kuidas need nimed on jõudnud meie igapäevaellu, siis Atalante on kindlasti võõras nimi. Isegi see, et Argonautide seas oli naine oli minu jaoks uudis, isegi kui ma olen lugenud Stephen Fray Kreeka kangelaste ja mütoloogiate raamatuid. Aga jah, see on siis raamat, mis tutvustab seda vähe tuntud tegelast. Võibolla natuke liiga tänapäevase nurga alt, kuid siiski klassikaliselt.


Et siis Atalante, kuninga tütar. Kuningas ei tahtnud tütart, seega käskis ta juba enne lapse sündi laps kas tappa või loodusesse jätta, kui peaks sündima tüdruk. Seega jäetaksegi tüdruk mäe küljele, metsa, mis on Artemise kaitse all. Emakaru hakkab teda toitma, ta kasvab üles karupoegadega mürades, võideldes, kuni pojad on piisavalt suured, et emakarul on aeg uut pesakonda ilmale tuua. Nüüd võtavad Atalante kasvatamise enda hoolde Artemis ja tema nümfid. Nendega kasvades õpib Atelante jooksma, vibu laskma, jumalaid austama, mehi vältima, iseseisvust hindama.

Kui Atelante on juba noor neiu levib üle maa kuuldus, et Jason kogub kangelasi, kellega koos minna Kuldvillaku järele ja Artemis saadab Atalante oma kangelasena, et laeval poleks vaid Hera kangelased. Kuigi mehed ei taha naist laeva, tõestab Atalante peagi oma väärtust. Artemis on teda hoiatanud, et abielu on tema lõpp, seega hoiab Atalante end esialgu omaette, kuid Meleagros, kellega Atalente esimesena kohtus ja kes tema kandidatuuri toetas, jääbki tema kõrvale. Tasapisi saab ta teiste Argonautide toetuse, kuid on ka neid, kes lõpuni läbi kõigi katsumuste püüavad tema väärtust vähendada.

Kui Argonaudid on oma eesmärgi täitnud ja tagasi koju jõudnud polegi Atalantel midagi edasi teha, seega läheb ta Meleagrosega kaasa tema isa kuningriiki terroriseerivat kulti jahtima, ning selle tagajärjed paneb ta jooksma tagasi sinna kust ta alustas, Artemise metsa, kuid Artemis ei taha teda tagasi metsa, kus ta võiks tema nümfidele valesid ideesid anda, seega jääb Atalante elama lähedale külla, kunni ta saab jälle vabalt joosta, küttida. Kuid siis jõuab kuuldus temast kui Argonaudist tema isa kõrva ja Atalante ellu jõuab taas noormees, kelle ta kunagi kentauride käest päästis. 

Kui Atalante isakoju jõuab peab ta esmalt tõestama, et ta tõesti on see kes ta ütleb end olevat ja e ta on Argonaut, mille tagajärg on see, et isa tahab ta mehele panna. Korraldatakse võistlus, kus mees, kes suudab Atalentest kiiremini joosta, saab ta naiseks, kuid kui ta kaotab, kaotab ta oma pea. Pärast esimese tosina peakaotuse, asub võistlema ka päästetud noormees ja mängitud trikiga suudab enne Atalantet finišisse jõuda. Järgneb pulm, pulmaöö vales templis ja Atalanta ja tema uue abikaasa lõviks muutumine. 


See on hea müüdi uusversioon. Atalante loos on koos mitmed teised müüdid, mis on seotud teiste jumaluste või kangelastega, kellega ta teed ristuvad. Neid lugusid räägitakse Atalantele hoiatuseks või elab ta ise need läbi või on need teiste kangelaste taustalood, mida räägitakse retkel lõkke ümber istudes. Kõik need kangelased ja lood, mida üksi seisvalt tead on siin sujuvalt ühiseks looks põimitud, lisades eraldi liinina siis Atalente mõtted ja tunded, andes sellele väikesele tegelsele Kreeka mütoloogias palju suurema rolli, kui tal siiani olnud on. 


Hea lugemine (kuulamine).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar